Čitaj mi!

Kilimandžaro dobija brzi internet tako da planinari mogu odmah da se pohvale svojim podvigom

Tanzanijska vlada je instalirala usluge brzog interneta na obroncima planine Kilimandžaro, omogućavajući svima koji imaju pametni telefon da svoj uspon na najvišu planinu u Africi odmah objave na Tviteru, Instagramu i svim ostalim društvenim mrežama.

Državna korporacija za telekomunikacije Tanzanije postavila je širokopojasnu mrežu na nadmorskoj visini od 3.720 metara, a ministar informacija Nape Nnaui označio je ovaj događaj kao istorijski.

„Do sada je to bilo prilično opasno za posetioce i vodiče koji su morali da se penju bez pristupa internetu“, rekao je Nnauje na svečanosti povodom pokretanju usluge, praćen vladinim zvaničnicima i turistima.

„Svi posetioci će moći da se povežu na internet do ove tačke“, objasnio je ministar u Horombu, jednom od kampova na putu ka vrhu planine.

Obećao je, takođe, da će vrh planine visoke 5.895 metara imati internet vezu do kraja godine.

Prošle godine, tanzanijska vlada je objavila planove za izgradnju žičare na južnoj strani Kilimandžara, što je izazvalo nemir među planinarima, organizatorima ekspedicija i ekolozima.

Planina Kilimandžaro je važan izvor prihoda od turizma u Tanzaniji i susednoj Keniji, sa oko 35.000 ljudi koji svake godine pokušavaju da stignu do vrha.

Ovekovečena u kratkoj priči Ernesta Hemingveja Snegovi Kilimandžara, planina je deo nacionalnog parka, a takođe je i mesto svetske baštine Uneska.

Tehnologija se sve više infiltrirala u svet planinarenja, a penjači na Mont Everest uživaju u lakom pristupu bežičnom internetu, a zahvaljujući agregatima za proizvodnju struje planinarima je omogućeno da dele fotografije sa svog pohoda, doduše i mogućnost da upute poziv upomoć u slučaju nesreće.

Nasuprot tome, kada su Edmund Hilari i Tenzing Norgaj stigli na vrh najviše planine na svetu 29. maja 1953. godine, vest je stigla do spoljnog sveta tek 2. juna, baš na vreme za krunisanje kraljice Elizabete Druge.

broj komentara 0 pošalji komentar