Čitaj mi!

Egipćani od Britanije zahtevaju vraćanje Kamena iz Rozete, ključa koji otkriva tajne drevnog Egipta

Skoro 200 godina nakon što je dešifrovana, što je doprinelo „otključavanju“ i razumevanju nasleđa drevnog Egipta, grandioritska stela stoji daleko od mesta odakle je potekla. Grupa egipatskih arheologa se nada da će uspeti to da promeni i zahteva od Britanskog muzeja vraćanje Kamena iz Rozete.

Grupa arheologa pokrenula je peticiju egipatskim zvaničnicima da formalno zahtevaju vraćanje Kamena iz Rozete, koji je trenutno izložen u Britanskom muzeju, prenosi Al Džazira. Peticiju je potpisalo oko 2.500 stručnjaka.

Kamen iz Rozete su 1799. godine otkrili francuski vojnici tokom Napoleonove invazije na Egipat. Nakon pobede britanske vojske, neprocenjivi artefakt proglašen je vlasništvom Britanije, zajedno sa još 16 predmeta koje su Francuzi otkrili.

U Britanskom muzeju je izložen od 1802. godine, a nekadašnji kolonizatori ne žele da ga vrate.

Kamen iz Rozete je deo veće ploče na kojoj je zapisan zakon na tri različita pisma – gornji tekst staroegipatskim hijeroglifima, srednji demotskim pismom i donji tekst na starogrčkom jeziku.

Kada je tek otkriven niko nije znao da čita hijeroglife, pismo drevnih Egipćana, ali su početkom 19. veka naučnici uspeli da uz pomoć starogrčkog dela teksta dešifruju Kamen iz Rozete i, konačno, razumeju jezik drevnog Egipta.

Značaj Kamena iz Rozete je poseban za Egipćane jer im je omogućio da razumeju istoriju svojih predaka.

O njegovom istorijskom značaju dosta govori i opis Britanskog muzeja: „Kamen iz Rozete je jedan od najpoznatijih i najznačajnijih predmeta muzeja“.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 08. okt 2022, 19:06) - Nesho [neregistrovani]

Zaboravio si malo lančani sled i

...preskočio famozni Humanizan i Renesansu, i fascinaciju kulturnih miljea evropskih prostora (nije tu bilo baš "država") " Antikom" tih par i po vekova (tu tada btw. nije bilo mnogo ni Francuske, a ni Engleske u pregalaštvu), a ove fascinacije ne bi bilo, da nije bilo Arapa u međuvremenu, koji su sačuvali podosta izvora iz antike ...između ostalih prevodili Aristotela i ostale, dok je mračni srednji vek bio kao proverbijalni bauk (crkvenog) neznanja. Da toga nije bilo, verovatno ne bi bilo ni Napoleona, ni naučnika koji su došli do svesti da neke stvari vezuju kulture i civilizacije. Geštaltski. Nešto kao Hegelov svetski duh. Ali nije bitno - at the end of the day - kada je svest o svemu postignuta, svakako Egiptu treba vratiti ono što je poniklo odande. Što da ne ?

(subota, 08. okt 2022, 08:21) - anonymous [neregistrovani]

Istorija

Oduvek brutalna . Bolje neznati prošlost , dosta mučno gledati sadašnjost .

(subota, 08. okt 2022, 04:59) - anonymous [neregistrovani]

Nego sta

Englezi da vrate i Grcima deo Partenona sto su ukrali.

(petak, 07. okt 2022, 18:52) - Дан [neregistrovani]

да се нису

Да се нису Британци и Французи заинтересовали за антику у 19 веку о многим стварима се, па и овом запису, не би знало. По пропасти Рима и Византије све се заборавило ! Египтологија је тек почела са дешифровањем записа. Једина веза је би старогрчки .

(petak, 07. okt 2022, 18:16) - anonymous [neregistrovani]

Treba

I treba da vrate. Ne samo njima nego celom svetu sto su nasilno oduzeli i zaplenili. Da nisu pljačkali po svetu nebi se ni znalo za njih.

(petak, 07. okt 2022, 14:34) - Дан [neregistrovani]

Да врате Грцима

Да врате Грцима јер је старогрчки омогућио да се дешифрује. А и Грци су Европљани и владали су Египтом у доба династије Птоломеја (из ког времена су и записи) и у време Византије !! Арапи са овим немају везе него само Копти којих је 20% Египћана !