Čitaj mi!

Barbi lutka u čast Besi Kolman, žene-pilota koja nije odustala

Iz kompanije „Matel“ je najavljeno „lansiranje“ nove „barbike“ sa likom Besi Kolman, kao deo serije "Inspiring Women" u čast njenog rođendana 26. januara i predstojećeg početka niza manifestacija pod imenom – "Black History Month".

Kolmanova je bila prva žena pilot čiji su roditelji bili crne puti i indijanskog porekla, a njen uspeh je inspirisao druge pilote koji „su drugačiji“, da zasluže svoje mesto u toj profesiji.

„Održavanje Besinog nasleđa je rad pun ljubavi za moju porodicu, i ponosni smo što prepoznajemo njenu odlučnost i dostignuća u avijaciji tako da nastavljamo da delimo pionirski duh moje tetke sa onima koji prate njeno delo i kojih ima svih uzrasta", rekla je Điđi Kolman, rođaka Besi Kolman.

„Matel“ će ovu „barbiku“ uraditi u saradnji sa neprofitnom organizacijom "Aviation All-Stars" koju je osnovala Điđi Kolman i stipendira studente i upoznaje ih sa mogućnostima koje nosi karijera u avijaciji, kao i neprofitnom organizacijom "Girls Wtite Now".

Kolmanova je rođena 1892. u porodici poljoprivrednika u Teksasu, a prvi put se zainteresovala za letenje dok je živela u Čikagu.

Zbog njene rase i pola, škole letenja u SAD tada nisu htele da je prime, ali to je nije sprečilo. Naučila je francuski jezik i preselila se u Pariz da pohađa školu vazduhoplovstva.

Godine 1921. postala je prva crnkinja koja je dobila pilotsku dozvolu i počela je da izvodi vratolomije u vazduhu u Sjedinjenim Državama.

Ali njena karijera je prekinuta. Tokom vežbe za proslavu Prvog maja u Džeksonvilu na Floridi, njen avion – kojim je upravljao njen mehaničar, se prevrnuo. Kolmanova, koja nije bila vezana pojasom, preminula je sa 34 godine.

„Nadamo se da će kroz ovu lutku više ljudi otkriti Besinu priču i biti inspirisani njenim delom i voljom da uspe“, rekla je Điđi Kolman.

broj komentara 0 pošalji komentar