Čitaj mi!

Tone gurmanluka na Kobasicijadi kod Zrenjanina

Gurmansko takmičenje Kobasicijada u selu Belo Blato kod Zrenjanina, od ove godine ima međunarodni karakter. Zanimljivo je da se tokom dva dana festivala proda nekoliko desetina tona raznih grumanluka od mesa.

Više od 50 ekipa iz Srbije, Rumunije, Mađarske i okolnih zemalja učestvuje na 9. Festivalu kobasica u Belom Blatu. Ovo selo kod Zrenjanina sa oko hiljadu meštana tokom dva dana manifestacije poseti 10 puta više gostiju, jer ovo je jedinstvena prilika da se probaju banatski gurmanluci spremljeni na tradicionalan način. Ocenjuje se ukus, izgled, sastav kobasica, kako je jelo pripremljeno i posluženo.

Đorđe Ćurčić iz Vilova kaže da je tajna dobre kobasice u dobrim začinima: „Paprika na prvom mestu i sve ostalo. I kvalitet mesa najbitnija stvar i meso da bude vrhunsko, naše domaće“.

„Naravno osim mesa od začina je potrebna so, neko stavlja alevu papriku, neko ne. Znači slatku ili ljutu, biber, beli luk“, objašnjava Srđan Lončarski iz Zrenjanina. 

Aleksandar Mirkov iz Čente naglašava da su mnogi počeli da se okreću zdravoj ishrani: „Mangulice u sebi sadrže pozitivan holesterol koji nije štetan kao kod ostalih svinja i verovatno da je meso mekše, lepše, šta ja znam meni je lepše“.

Posetioce je na ulazu u Belo Blato dočekao Janko, maskota manifestacije sa imenom prisutnim kod svih naroda koji ovde žive. Reč je o selu sa dvadesetak nacionalnosti i sedam jezika.

„Ova manifestacija na neki način promoviše te naše pežorative seoske, sve ono što je nekada bilo, a što se pomalo zaboravlja. U ovom slučaju svinjokolj, tradicija i disnator i želimo da ovo opstane i na neki način da se u vremenu koje dolazi održi“, rekao je Milan Novakov iz Belog Blata. 

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ističe da je Kobasicijada od skromne seoskog okupljanja stigla do manifestacije regionalnog, internacionalnog karaktera.

„Manifestacija koja je veoma bitna. Skladna višenacionalna sredina oslonjena je na turistički biser, prirodni biser, na Carsku baru“, naveo je gradonačelnik. 

Neki od predstavljenih specijaliteta postali su pravi trgovinski i prehrambeni brend, jer Kobasicijada je danas međunarodno gurmansko takmičenje kojim se Belo Blato uvrstilo na mapu evropskih kulinarskih manifestacija.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. feb 2023, 12:27) - flojd [neregistrovani]

Manje

Ko voli , u redu . Ali !
Umereno konzumiranje kobasica i mesa je bolje za zdravlje a isto i za životinje .

(ponedeljak, 06. feb 2023, 11:20) - Tai Chi [neregistrovani]

Ide mi se ali...

Fali važan detalj - Kada?!

(nedelja, 05. feb 2023, 21:22) - Grkinja [neregistrovani]

Datum

A kad se održava?