Čitaj mi!

Upoznajte osmijum – najređi i najvredniji plemeniti metal na Zemlji

Osmijum je po količini najređi, ali najvredniji plemeniti metal izuzetne čistoće i najveće izdržljivosti od svih plemenitih metala. U kristalizovanom obliku trenutno je oko 30 puta je skuplji od zlata. Osmijum je u Srbiju stigao pre dve godine, a na svetskom tržištu je već devet godina.

Gospođa Skarlet Klaus, zamenica direktora nemačkog Instituta za osmijum i vlasnica prve međunarodne kompanije „Osleri“, specijalizovane za proizvodnju nakita sa osmijumom objašnjava da u plemenite metale pored zlata, srebra, platine, paladijuma, rodijuma i iridijuma, spada i osmijum.

„Tek od skoro je pronađena tehnologija za kristalizaciju osmijuma, dok u svom sirovom obliku on nema nikakvu industrijsku primenu, uz to je i vrlo redak. Ali danas govorimo o kristalizovanom obliku ovog plemenitog metala“, naglašava gošća Jutarnjeg programa.

Proizvodnja osmijuma nije laka niti jeftina, a odvija se uglavnom u sklopu dobijanja drugih plemenitih metala poput zlata ili platine. Osmijum se proizvodi u veoma malim količinama. Svetska proizvodnja iznosi oko 100 kilograma godišnje.

„Postoji samo jedan metar kubni osmijuma koji je moguće iskopati i zbog toga je toliko vredan jer je najređi neradioaktivni element na zemlji. Međutim, najveću vrednost dostiže zbog procesa kristalizacije. Sirov materijal nije toliko vredan, ali kristalizovani oblik jeste skup jer je prelep i koristi se u luksuznoj industriji za nakite i ne može da se falsifikuje“, naglašava gošća iz Nemačke.

Zbog njegove gustine nije moguće u njega ugraditi druge materijale, kao što se neki manje vredni metali mogu optočiti zlatom. Pored toga, svaki komad kristalizovanog osmijuma je stoprocentno jedinstven i svaki komad, ma koliko da je mali, unosi se u bazu podataka, skenira se njegova površina, koja je poput otiska prsta, i svaki komad može da se prepozna i identifikuje, te i zato ne može da se falsifikuje.

Međunarodna baza osmijuma je osnovana pre nekoliko godina zajedno sa carinskim vlastima širom sveta sa ciljem da se može trgovati i da uđe na međunarodna tržišta.

Nataša Vuković, marketing i prodajni menadžer kompanije "Insignitus Gold", srpskim partnerom Instituta osmium, praktično je osoba koja je ovaj plemeniti metal donela u Srbiju. Osmijum će biti i jedna od tema na ovogodišnjem Biznis forumu na Kopaoniku.

Kako otkriva Vukovićeva, jedan od najvećih komada koji su doneli u studio RTS-a, težak 17 grama, košta 3,8 miliona dinara bez PDV-a, a sigurno je da će mu cena iz dana u dan rasti.

Po mišljenju Skarlet Klaus osmijum nikada neće potisnuti zlato iz prostog razloga što ga ima jako malo, međutim neke države već razmatraju mogućnost da u svoje nacionalne rezerve uključe i osmijum jer ne može da se falsifikuje.

Danas, gram osmijuma košta oko 1.850 evra. Veliki brendovi su se već uključili u proizvodnju nakita sa osmijumom, satova, a jedna nemačka kompanija je napravila i prve slušalice sa ovim plemenitim metalom.