Vladimir Žirinovski, najkontroverzniji političar moderne Rusije, preminuo je u Moskvi od posledica korone. Politički kapital njegove Liberalno demokratske partije Rusije u potpunosti je počivao na njegovom ličnom glumačkom talentu i sposobnosti da vešto iskoristi situaciju, zbog čega je bio poslanik Državne dume u svim sazivima od njenog postojanja. Sa Žirinovskim sam razgovarao u Briselu 2002. godine. Intervju koji sam tada s njim napravio jedinstven je i različit od svih drugih.

U Moskvi je u 76. godini preminuo lider Liberalno demokratske partije Rusije, Vladimir Žirinovski - poslanik Državne dume svih saziva od njenog postojanja, najkontroverzniji političar moderne Rusije, jedan od poslednjih ljudi čija je politička biografija starija od moderne Rusije. Politički kapital njegove stranke u potpunosti je počivao na njegovom ličnom glumačkom talentu i sposobnosti da vešto iskoristi situaciju.

Vladimir Voljfovič Žirinovski rođen je 1946. u Alma Ati. Otac iz drugog braka njegove majke bio mu je Volf Isakovič Edelštajn, poljski Jevrejin sa završena dva fakulteta na Sorboni. To mu nije smetalo da u najvećem delu svoje političke karijere bude „jevrejski antisemita" i da objašnjava kako su upravo Jevreji najveći krivci za propast Rusije, kako sada, tako u istoriji uopšte.

Završio je Fakultet za afrička i azijska pitanja, a pored njega i Pravni fakultet. Potom je radio u političkom odeljenju Crvene armije u Zakavkazju, da bi od 1983. do 1990. bio urednik u izdavačkom preduzeću „Mir".

Godine 1990. osniva Liberalno demokratsku partiju i ulazi u rusku Dumu. Na svim izborima kandidovao se za predsednika. Partija je najviše glasova osvojila na izborima 1993. kada je bila treća po snazi u parlamentu. Žirinovski je neumorno štampao knjige u čemu je još jedna sličnost s njegovim najbližim političkim prijateljem u Srbiji - Vojislavom Šešeljom.  

Nacionalni akušer

Žirinovski je pokušavao da se uključi u politiku dok je još studirao na Institutu za orijentalne jezike Moskovskog državnog univerziteta. Krajem šezdesetih godina prošlog veka turske vlasti izbacile su ga iz zemlje gde je bio na praksi turskog jezika - zbog deljenja bedževa sa likom Lenjina ili Marksa, kako su tvrdili Turci, navodeći da je to komunistička propaganda. Žirinovski je tvrdio da je na bedževama Aleksandar Puškin, kojeg su Turci navodno zamenili Marksom.

Kasnije je uputio pismo generalnom sekretaru CK KPSS Leonidu Brežnjevu, sa savetima kako da se uz pomoć reformi postignu poboljšanja u poljoprivredi, obrazovanju i gradskoj upravi. Savet, naravno, nije poslušan.

Upravo je „deljenje" kao u slučaju bedževa u Turskoj, postalo jedno od glavnih političkih oruđa i aduta Žirinovskog u dugim godinama njegove političke karijere. Bilo da je to bila podela novca Moskovljanima ili onima koji su se pretvarali da su obični građani tokom jedne od predizbornih kampanja na Manježnom trgu, ili deljenje lisica u državnoj Dumi, gde je predlagao kolegama da se zbog korupcije i laganja naroda dobrovoljno sami uhapse.

Tokom govora na Kongresu narodnih poslanika RSFSR u Kremlju, Žirinovski je izneo teze koje će nositi sa sobom tokom celog života: potreba da se reši rusko nacionalno pitanje i zaštiti rusko stanovništvo. Ovaj govor je postao vizit karta Žirinovskog i kasnije mu je pomogao da stekne uporište u uspostavljanju nove Rusije. Mladi političar je citirao Platona, pozvao se na iskustva zapadnih zemalja i obećao da će razgovarati sa stranim liderima „jedan na jedan" - bez prevodilaca.

„Rusija, Moskva, Centar i SSSR su jedno te isto. Samo jedinstvena politika će nam dati mogućnost renesanse. A Rusija je bolesna od renesanse, ali nema dobrog akušera", govorio je Žirinovski uz nalete aplauza pomešanih s jedva suzdržanim smehom. 

Sve vreme je veličao Rusiju i pretio onima koji isto to ne čini. S jednakim oduševljenjem govorio je i o Srbiji. Rusku budućnost Vladimir Voljfovič video je u generacijama koje se neće zanositi engleskim jezikom. „Ne treba davati deci da uče engleski. Bolje je da izučavaju automat kalašnjikov. I tada će skoro ceo svet da progovori ruski", ukazivao je Žirinovski.

Prorok Trećeg svetskog rata   

Vladimir Žirinovski je bio prorok Trećeg svetskog rata. Prognozirao ga je često, navodeći da je „nevidljivi Treći svetski rat" već u toku ili procenjujući da će „pravi" i „vidljivi" rat početi uskoro. Nažalost, nije doživeo da lično učestvuje u trijumfu svojih vizija, jer je u bolnicu zbog oboljevanja od korone primljen u februaru, a nedelju dana pred ruski napad na Ukrajinu uveden je u stanje veštačke kome.

Prošle godine Žirinovski je zamolio da „stvarni" Treći svetski rat ne počinje pre nego što on napuni 80 godina, a najbolje bi bilo da počne odmah posle toga, u 2027. godini. On je smatrao da će u leto 2025, 2026 ili 2027. Ukrajina da krene u ofanzivu na Donbas. Donbas bi uzvratio napadom na Mariupolj i središne delove Ukrajine. Nemci bi stali u zaštitu Ukrajine. Tada bi ruska vojska došla u pomoć Rusima, kojima bi se suprotstavili ukrajinski nacisti i Nemci, predvideo je Žirinovski scenario vojnih operacija.

Prema njegovom mišljenju, rat će se voditi bez upotrebe nuklearnog oružja. Nemci će hteti da zauzmu deo Ukrajine koji obuhvata Galiciju, Ternopolj, Lavov, Ivano-Frankivsk, Luk i druga naselja. A severozapadni deo Ukrajine biće pretvoren u državu Galiciju. Rođendanska želja Žirinovskom nije ispunjena, ali nije ni zanemarena, već je samo stigla nekoliko godina ranije.

Istina, Žirinovski je o ovakvom raspletu govorio još 1991. kada nikome nije padalo na pamet da pomisli da će Ukrajina biti išta drugo nego ruska replika. 

A decenija sukoba u Jugoslaviji bili su za njega „početak Trećeg svetskog rata". U toku tog „Trećeg svetskog rata", Žirinovski je posetio Beograd na poziv Vojislava Šešelja.

Bio sam tada na skupu u hotelu „Jugoslavija", gde je Žirinovski, podupiran dvojicom pratilaca sa obe strane, jedva održavao telesnu ravnotežu dok je hodao ka govornici. Onda je obećao da će Rusija dati sve što treba Republici Srpskoj, i nuklearno oružje ako je to potrebno, a najviše se pričalo o ruskom tajnom oružju - eliptonima, koji su u stvari tajno Teslino oružje koje će biti srpski spas. Prvi put se tada, posle skoro 100 godina, na javnom mestu u Srbiji iz sve snage klicalo „Rusija! Rusija!"

Rusijo, ti si luda! 

Štaviše, 1993. godine upravo su Žirinovski i njegova Liberalno demokratska partija postali glavna senzacija na parlamentarnim izborima mlade ruske države, nakon što su izvojevali ubedljivu pobedu nad svojim protivnicima predvođenim projeljcinskim „Izborom Rusije". Upravo je ova pobeda navela jednog od televizijskih voditelja da u postizbornom televizijskom etru izgovori čuvenu rečenicu: „Rusijo, urazumi se, ti si luda!"

„Na prozorima njihove zgrade treba postaviti rešetke da se bar simbolično pokaže gde Jeljcin pripada po delima na čelu Rusije", tražio je Žirinovski s pobedničke govornice. Pokušavajući da objasni Jeljcina i njegovu politiku, Žirinovski je to povezao s mestom rođenja. „Možda ima kamenja, neke rude, nekog efekta na mozak. Pa, kako je mogla biti uništena tako velika zemlja? Izgleda da tamo žive neki moroni", pretpostavio je Žirinovski, što je izazvalo velike proteste stanovnika uralskih regiona.

Verbalno, nije se mnogo obazirao na parlamentarne vrednosti. „Niko neće da raspusti Dumu. Za to nemamo para, ni vojnika, a ni dovoljno metaka", govorio je.

U pogledu političkih žrtava, išao je dalje od Čerčila, ali i Staljina: „Moje ruke su čiste, ali biće krvave ako postanem predsednik".

Nije ga napuštao politički entuzijazam: „I na sledećim (izborima), i do svoje smrti, učestvovaću na izborima, čak i sa groblja ću učestvovati, i otuda ću vam slati signale da tamo ležim", obećavao je lider LDP Rusije.

Ali, u suštini, dičio se time da je upravo on bio taj koji je spasao demokratiju u Rusiji i to u više nevrata. „Pet puta smo LDPR i ja spasavali državnu Dumu - 1991, 1993, 1996, 1998, a vi o tome ništa ne znate. I impičment - Jeljcin na svom stolu ima dva dekreta: rasterati Državnu dumu, zabraniti Komunističku partiju. Nedostajalo mu je 13 glasova, a mi nismo dali svoje glasove! I impičment nije prošao," prisetio se Žirinovski prvih godina političkog života moderne Rusije.

Tri decenije Žirinovski je sebi dozvoljavao mnogo više nego što su drugi mogli da priušte, uključujući ponekad i kritiku inicijativa predsednika Vladimira Putina. Instinkt mu je, međutim, omogućio da uvek ostane na površini.

Uprkos glasnim izjavama, a ponekad i kritikama, on je uglavnom uvek bio lojalan saveznik Kremlja u svemu - bilo da podržava spoljnopolitički kurs ka konfrontaciji sa Zapadom i aneksiji Krima ili menjanje Ustava zemlje u korist vlasti. Imao je oštar politički instinkt i znao je gde da zaradi poene kritikujući vlasti, a gde da pokaže lojalnost. Zato, nije čudno što ga je ispratio i ruski predsednik Vladimir Putin. 

Evropski staklenik

Žirinovski je godinama, sve do 2008, bio poslanik Saveta Evrope u Strazburu i pred svako zasedanje najveća enigma bila je da li će mu nemačke vlasti na frankfurtskom aerodromu dozvoliti da produži dalje ka sedištu evropskih parlamentaraca ili će da ga vrate nazad zbog provokativnih i pretećih izjava koje je upućivao Nemcima, avansno, pred svako putovanje u Evropu.

Na konferencijama za štampu nemačkim medijima obraćao se kao da njima i danas upravlja Gebels lično i kao da Hitler nikada nije izvršio samoubistvo.

„Kada ponovo krenemo na Hitlerove potomke, upamtite da nećemo da stanemo u Berlinu! Ići ćemo do Atlantskog okeana i sve ćemo vas saterati u tunel ispod Lamanša. Neće biti zaustavljanja i tu grešku nećemo ponoviti", pretio je Žirinovski.

Ruska delegacija zbog njega i ovakvih njegovih govora i konferencija za štampu bila je najmanje dva puta suspendovana iz Savet Evrope.

Ostao je upamćen njegov govor iz juna 1999. usred bombardovanja Srbije, kada je žustro i elokventno objašnjavao ulogu ruske vojske u evropskoj istoriji, ali ponovo govorio i o Ukrajini: „Kažem vam, sledeći će biti bombardovan Kijev. Mora se unapred reći da će rat biti na teritoriji Ukrajine za Krim. U Zakavkazju će Zapad podržati Jermene protiv Bakua i podržati Tbilisi protiv Abhazije. Glavni cilj NATO-a je rat protiv Rusije. Oni neće ići direktno, već će pritiskati Rusiju preko Ukrajine, preko Belorusije, preko baltičkih država, preko Kavkaza. Zapad je uvek vodio sve ratove, izazivao sve ratove izazivao. Šest milijardi pati da bi se 500 miliona razmetalo, pilo šampanjac u dobrim salama, pričalo o miru, a istovremeno slalo trupe na istok", grmeo je Žirinovski. 

„Hiljadu godina mi Rusi nismo imali demokratiju. Jer hiljadu godina smo se borili i sada nastavljamo da se borimo da imate demokratiju u Evropi. Napravili smo staklenik za vas, vi sazrevate u stakleniku pod toplim suncem", govorio je Žirinovski. 

Razgovor sa Žirinovskim leta 2002.

Sa Žirinovskim sam se kao izveštač iz Saveta Evrope sreo mnogo puta i često razgovarao. Ipak, intervju koji mi je dao u leto 2002, netom po povratku iz posete Americi, po svemu je jedinstven i različit od svih njegovih intervjua, što će se videti iz nekih delova koje sada prenosimo.

Umesto da baca gromove na Ameriku, Žirinovski je tokom našeg razgovora svom snagom udarao je na utamničenog bivšeg predsednika Srbije, a sa Amerikancima i Evropljanima bratimio u novoj ruskoj „politici neutralnosti", dok ne bude opet stvorena velika Jugoslavija. Evropa će se raspasti, a Amerika i Velika Rusija vladaće svetom, prognozirao je Žirinovski.

„Ne kažem da je Milošević zapadni špijun, ali i Tito i Milošević rade za Hrvatsku", rekao mi je Žirinovski. „A to je korisno za Zapad, Ameriku, Nemačku i NATO. Sada Milošević igra šah s Hrvatima u Hagu, a srpki narod grca! Šta je rezultat njegove politike? On je ispunio svoj zadatak. Jugoslavija je razrušena, on je u Hagu, a samo Srbi stradaju. To je učinak komunista, Tita i Miloševića. Stvorene su Velika Hrvatska i Velika Albanija, a samo će Srbija biti mala. Uskoro će uzeti Sandžak, Vojvodinu, Crnu Goru. Ostaće Beogradski region ili kako su to Turci zvali, beogradski pašaluk".

Kako vi mislite da je Milošević radio za Hrvate? Na koji način, kada mu sude za zločine protiv Hrvatske?

„On je bio Hrvat, po krvi, pogledima, po svemu. Hrvati su dobili obalu, Jadran. Slovenci su zadovoljni, Hrvati su zadovoljni. Albanci su dobili Kosovo. Samo su Srbi izgubili. To je njegova antisrpska politika. Da se nije našao u Hagu, on ne bi otišao. On se dogovorio s Milutinovićem. Milutinović ga je, kao, 'prodao'...Srbi će da se muče dvadeset godina, a onda će ponovo svi da se ujedinjuju. Tada će ponovo sve da se izmeša pa će postojati i jedna Velika Srbija i jedna Velika Hrvatska. Ponovo će biti Jugoslavija! Lepo ime. Južni Sloveni.

Ponovo Jugoslavija?

„Pa da. Biće sve ponovo. Biće odvojene valute - frank, marka. Sada ima šest država - Makedonija, Bosna, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora, a onda će biti ponovo jedna - velika Jugoslavija. Tome će se prisajediniti i Bugarska. Ruski će biti zajednički jezik, a pravoslavlje zajednička religija. Ruska rublja biće zajednička uz jednu armiju."

Ko će to da 'prisajedini'? Rusija?

„To će hteti sam narod. Svi se ujedinjujemo. Sve će to biti jedna velika teritorija. Čemu služe pasoši, granice, vize? Sve će biti ujedinjeno."

To su samo vaše želje.

„Moje, ali ne samo moje. Ja želim da svi Sloveni žive kao jedna velika porodica. Nas ima 400 miliona, od Jadrana do Tihog Okeana. Svima će biti lakše. Biće nas 400 miliona i svi će nas poštovati."

Znači, Sloveni će da se ujedine, naprave svoju uniju sa zajedničkom monetom i vojskom, a Evropska unija će da se raspadne?

„Naravno. Čim strane vojske napuste Balkan, Srbi će ponovo polako početi da uspostavljaju svoju vlast. Prvo na Kosovu, pa malo pomalo u Sloveniji, u Bosni, onda u Makedoniji, nešto kasnije u Hrvatskoj. Sve će se ponovo povezati, samo na novi način i bez komunista."

Nekoliko puta ste pretili evropskim državama, da će ruska armija sledeći put sve Evropljane da satera ispod Lamanša ukoliko Evropa nastavi da se meša u unutrašnje stvaru Rusije.

„Imao sam u vidu da Evropa nema budućnost. Ona je stari kontinent koji bez Amerike ne znači ništa. Ako se Evropljani budu loše ponašali, onda ćemo mi da se dogovorimo s Vašingtonom."

Izgleda da nije ostalo ništa od vašeg antiamerikanizma?

„Rusija sada sprovodi neutralni kurs. Mi imamo normalne odnose sa Amerikom, Evropskom unijom, Nemačkom. Želimo da se sprijateljimo sa pravoslavcima i Slovenima, na jugu sa Indijom, Iranom, Turskom, sa arapskim svetom."

Znači, menjate stav?

„Da, da! Menjam poziciju. Zauzimam neutralnu pozicija. Neeeeuutralnu!"

Jeste li nekom rekli da Milošević radi za Hrvate?

„Da. On je prohrvatski. Karadžić je Srbin, on je heroj, momčina. Ja ga znam. A Milošević je i komunista i prohrvatski i prozapadni."

Kako znate za Karadžića? Možda se i on izmenio?

„Ja ga ne viđam već pet godina. On je heroj. On je patriot i heroj Jugoslavije. Svi treba da ga poštuju, mada sam ga video samo jednom u životu. Ako je imao grešaka, ja ih ne znam. Prema njemu imam samo pozitivan odnos. Za Miloševića tada nisam imao ovu informaciju, a sada je imam."

Znači, grešili ste kada ste podržavali Miloševića?

„Grešio sam, naravno. I sada podržavam to što se trudio da sačuva neku čast, bar na rečima. U svemu je pogrešio. Više je radio na tome da dobiju Hrvati i zapad, nego Srbi."

Kada ste ovo saznali?

„Ove godine. Saznao sam da je on radio tačno kao Tito - za Hrvate i da on uopšte nije Srbin."

Ko vam je to otkrio?

„Prijatelj iz bugarske ambasade u Moskvi koji se mnogo godina bavi Jugoslavijom."

Da se niste ovako izmenili zato što ste nedavno bili u Vašingtonu?

„Ne. Prosto, nama je lakše da sve stvari dogovaramo s Vašingtonom. Zašto da se svađamo? Sve su drugi rešavali, rešavali i ... ništa. Jugoslavija se rasturila, SSSR se rasturio. Komunisti su nam to sve zamesili. Komunisti su i vaši i naši neprijatelji. Imali ste Savez komunista Jugoslavije, mi smo imali KPSS, kod vas Tito, kod nas Staljin, zatim kod vas Milošević, kod nas Brežnjev i Jeljcin. Oni su nam sve spremili. Komunizam je naša najveća nesreća. To je nesreća Slovena.
Pre sto godina ruski hemičar Mendeljejev je prognozirao da će za 100 godina (znači u naše doba) Rusija imati 400 miliona zdravih, kulturnih, bogatih stanovnika. A danas je Rusa o Ruskoj federaciji 120 miliona. Od njih su 50 miliona starice i starci a više od 30 miliona nije punoletno. Šta ostaje? Dvadeset miliona muškaraca u dobi od 18 do 60 godina. Od njih, milion se nalazi u zatvoru, a još 10 miliona su alkoholičari i invalidi. Šta sada imamo? Ni 400, ni 100 miliona, nego jedva desetak miliona."

Ali Tito se posvađao sa Staljinom. Da nije pogrešio?

„Uopšte ne! Tito je bio u pravu. Staljin je bio mnogo gori od Tita. Ali nije trebalo da se svađa. Trebalo je da budu prijatelji. Tito je imao ispravne reforme - samoupravljanje i slobode. Staljin je pogrešio jer je bio polupismeni čovek. Tito je, međutim, bio Hrvat, ali je uspevao da održava Jugoslaviju. Posle njegove smrti, Milošević nije uspeo da održi Jugoslaviju."

Znači, Milošević je odgovoran za raspad Jugoslavije?

„On je hteo veliku Jugoslaviju, a ostvario je Veliku Albaniju. On to nije mogao da shvati. Oni su, komunisti, fanatici. Glavni krivci su komunisti. Da nije bilo komunista, ko zna gde bi danas bili mi, Sloveni."

Potpuno ste se promenili.

„Nisam se promenio. Svet se promenio. Nema više komunizma. Fašizma nema. Nacizma nema. Rasizma nema. Svet se promenio. U tom svetu Rusiji je bolje da bude neutralna zemlja."

Vi više ne govorite o suprotstavljanju, nego samo o saradnji. Kako da ste Romano Prodi? Niko u Beogradu neće verovati da je ovo stvarni razgovor, posebno oni koji u vas gledaju kao u simbol ruskog otpora zapadu?

„Ja sam uvek bio takav, ali u periodu građanskog rata u Sovjetskom Savezu od 1989. do 1999. moja pozicija bila je oštrija. Sada je dostignuta stabilnost, mnogo uspeha, najslobodnija smo zemlja na svetu... Ja sam sada zadovoljan. Ja radim sada na reformi sudstva, agrarnoj reformi. U Rusiji će biti ponovo svega, seljaka."

Znači, Amerika vam više ne smeta?

„Ne znači, ali znači da su se okolnosti promenile. Treći svetski rat koji je trajao protekle decenije okončan je. Broj onih koji su poginuli u poslednjih deset godina nije mnogo manji od broja poginulih u Drugom svetskom ratu. Neobjavljeni mnogopolarni treći svetski rat je trajao sve vreme, vođen je i klasičnim i netradicionalnim načinima: informatičkim, psihološkim, etničkim, geopolitičkim. Broj regionalnih ratova uopšte nije manji. Treći svetski rat okončaće se kao i prethodna dva: stvaranjem statičnog bipolarnog sistema. U novom obliku biće to sistem SAD i Velike Rusije. To će se desiti oko 2015-2017. godine.
Ja sam uvek bio veliki protivnik tzv. multipolarnog sveta. Primakov je govorio o 10 do 15 centara od kojih bi svaki imao svoj interes. Takvo stanje bi se ubrzo pokazalo kao nemoguće za upravljenje. Setimo se samo kada je svet bio multipolaran? Samo pred velike ratove."

Tokom rata Vi ste dolazili u Beograd, govorili, obećavali. Ali nije bilo mnogo praktične koristi.

„Ja sam uvek činio sve da pomognem srpskom narodu. Ja ću uvek da podržavam Srbe kao što podržavam Ruse. To je moja lična pozicija. Druga stvar je što ja nisam bio predsednik i nisam mogao da vam isporučim rakete protiv NATO aviona. Kada budem, sve što je rusko, biće i srpsko."

Jeljcin u svojoj knjizi piše da je pustio Vas, rusku Dumu i Miloševića da se zamajavate sa idejom o savezu Rusije, Belorusije i Jugoslavije, dok je na drugoj strani gledao kako da smrsi konce Miloševiću?

„Ja sam to podržavao i podržavao. Mi ćemo primiti Srbiju u savez sa Rusijom i Belorusijom. Kada Srbi budu hteli - mi smo spremni. To što je Jeljcin pisao, to je njegovo mišljenje. On je penzioner i on me savršeno ne zanima. Šta on ima o tome da kaže i kome je on potreban? Ako je to radio, to je još jedna loša stvar koju je uradio za Rusiju i za ceo svet. On i Gorbačov bolje da nisu kod nas ni postojali, a kod vas Milošević. Mi ćemo biti sve bogatiji i bogatiji. Vratiće nam se svi: Ukrajina, Bugarska, Srbija. Svi Sloveni će se okrenuti od zapada. Zapad je slab, bedan, trošan. Svi će hteti k nama - u Rusiju. Sarađivaćemo sa svima, trgovaćemo, pomagaćemo, bez iskorišćavanja, ravnopravno."