Са београдских сцена – Фестивал БУНТ 6.0

Чућете снимак другог дела концерта који је под називом „Млади напред” одржан 2. новембра 2018. године на шестом Фестивалу БУНТ. Том приликом наступили су виолинисткиња Милица Зулус и виолончелиста Вук Оваскаинен, уз клавирску сарадњу Укија Оваскаинена.

Београдска Уметничка Нова Територија – БУНТ стимулише домаће стваралаштво, те је на прошлогодишњем фестивалу изведено девет премијера и укупно двадесет шест композиција српских аутора. Концерти су, осим класичног репертоара и усмерености ка одмаћем стваралаштву, били усмерени и на уметност извођаштва младих солиста, посебно виолончелиста. Тако су на шестом издању фестивала млади уметници Вук Оваскаинен, Милица Зулус, Уна Станић и Стеван Јовановић добили значајан концертни простор.

Милица Зулус потиче из музичке породице. Њена мајка је пијанисткиња Наташа Вељковић са којом често наступа. Студира на Академији за музику и извођачке уметности у Бечу, у класи Герхарда Шулца и већ је освајала награде на међународним конкурсима, од којих су најпознатији берлински и бечки Musica Iuventus.

Вук Оваскаинен такође потиче из музичке породице. Његов отац је фински пијаниста Уки Оваскаинен који живи и ради у Србији, а мајка је Татјана Симоновић Оваскаинен, такође пијанисткиња. Тренутно је студент виолончела на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Сандре Белић. Освајао је награде на многим домаћим и међународним такмичењима од којих се издвајају конкурси „Таленти Европе" у Словачкој и „Херан" у Чешкој.

У вечерашњој емисији чућете Кармен фантазију за виолину и оркестар Франца Ваксмана, у аранжману за виолину и клавир. Ова композиција део је партитуре писане 1946. године за филм Хумореска. Одмах потом чућете и Клавирски трио у Ес-дуру опус 100 Франца Шуберта.

Уредница емисије Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар