Џез

Слушаћете одабране нумере са концерта септета Јаз Ахмед, одржаног 21. јула прошле године на Пори џез фестивалу у Финској.

Јаз Ахмед је трубачица родом из Бахреина и са пребивалиштем у Великој Британији, која припада новом таласу савремених острвских џез извођача. У својим средњим тридесетим, стигла је да сарађује и са реномираним музичарима из света поп културе, као што су Radiohead или Ли Скреч Пери, те многим другима. На џез сцени је активна неколико година, а пробој у критичарској јавности је остварила албумом La Saboteuse објављеним за Naim Records. То издање се нашло на многим британским листама најбољих џез издања, те је пропраћено концертним активностима на фестивалима широм Европе.

Музика Јаз Ахмед често је описивана као „психоделични арапски џез", или футуристички џез са арапским скалама". Ови описи нису далеко од истине, утолико што поменути оријентални призвук комбинује са процесуираним звуцима свог инструмента, додајући музици и атмосферичну ноту поврх ужурбаних ритмова. На аранжерском пољу, можда и највише подсећа на бендове попут Jagga Jazzist или Cinematic Orchestra, који већ дуже од деценије на питак начин комбинују савремене плесне ритмове и модерне џез хармоније.

Аутор Никола Марковић
Уредник Ксенија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар