Теоријски профили

Карло Гинзбург: Цивилизација и варварство

У наставку седмичног циклуса Теоријски профили, посвећеног италијанском историчару Карлу Гинзбургу, професору Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу (UCLA ) и Scuola Normale Superiore у Пизи, до петка, 1. марта, можете слушати ауторов текст „Цивилизација и варварство”.

Да ли цивилизација стоји у супротности с варварством или би требало сматрати да је тај однос знатно сложенији? И, ако је тако - зашто је тако? Настојећи да одговори на ова питања, Карло Гинзбург најпре указује на значај античке мисли о цивилизацији, варварству и њиховим изукрштаним односима, од Херодота до Аристотела, која је извршила пресудан утицај на западњачка схватања. Потом, он истиче посебно значајну улогу коју је, у том погледу, одиграо латински превод Аристотелове Политике с коментарима Томе Аквинског. Најзад, у централном делу рада, аутор се фокусира на чувену полемику о статусу домородачког становништва Новог света, која је средином шеснаестог века вођена у Ваљадолиду између Хуана Хинеса де Сепулведе и Бартоломеа да Лас Касаса. Учесници у расправи покушали су, између осталог, да одговоре на питање да ли су Индијанци упоредиви са Аристотеловим „природним робовима" и да ли је рат против њих упоредив с ловом на дивље животиње.

Оглед „Цивилизација и варварство" преузет је из 78. броја часописа Sign System Studies, који је штампан 2017. године. Превод с енглеског: Мирјана Стефановић.

Уредник: Предраг Шарчевић

број коментара 0 Пошаљи коментар