Из архиве Радио Београда – Ансамбл Pro musica

Снимци камерног ансамбла Pro musica забележени у периоду од 1968. до 1974. године

Од оснивања, 1967. године, ансамбл Pro musica је на свом репертоару имао више стотина композиција Антонија Вивалдија као и других барокних мајстора. По речима уметничког руководиоца и диригента ансамбла, Ђуре Јакшића, иако су били усмерени на барокну музику, изводили су и музику других епоха, као и савремене југословенске композиторе.

Критика је често Јакшића истицала као доминантну личност када је оркестар у питању. „Са разиграним инструменталним ансамблом Pro musica тумачио је дела барокних мајстора осведоченим и оствареним смислом за барокну зналачку интерпретацију", написао је Енрико Јосиф за дневни лист Политика 12. маја 1985. године.

О значају овог ансамбла доста се писало у домаћој штампи осамдесетих година прошлог века. У једној од опсежнијих критика музиколошкиње Христине Медић, који је под називом „Значајан програмски потез" објављен у дневном листу Политика 3. јула 1980. године, ауторка закључује: „Ансамбл Pro musica и диригент Ђура Јакшић својим дугогодишњим активним судиоништвом у музичким збивањима наше средине, на неки начин обележили су њихов ток, пре свега проширивањем музичког репертоара изван домена класично-романтичарске литературе."

У вечерашњој емисије слушаћете: Концерт за флауту и орлестар у Де-дуру опус 10 број 3 Антонија Вивалдија, Кончерто гросо опус 3 број 1 Франческа Ђеминијанија, Концерт за две виолине и оркестар у Бе-дуру и Концерт за две обое, два кларинета и оркестар у Це-дуру Антонија Вивалдија, као и Сонату за виолину у де-молу опус 5 број 12 под називом La follia Арканђела Корелија.

Уредница емисије Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар