Хроника Трећег програма

Емитоваћемо осврт Николе Живановића на роман Дамира Каракаша „Прослава” објављен у издавачкој кући Бука у Београду, а потом осврт Бојана Јовановића на пето проширено издање „Речника психологије” Жарка Требјешанина који је недавно објавио беогрaдски издавач Агапе књига.

Кратки роман Дамира Каракаша Прослава састоји се из четири приче - „Кућа", „Прослава", „Пси" и „Отац", које нису хронолошки повезане, а чија се радња дешава у шуми. Како коментарише Никола Живановић: „Каракаш прати традицију најбоље класичне југословенске прозе. Узевши само мотиве и начин на који се прича одиграва, ово дело је могло бити написано и на самом почетку двадесетог века, а композиција и оно што са причама ради, Каракаша чини модерним писцем... Необично је да у овако краткој књизи, која једва да прелази сто страна врло разуђеног слога, Каракаш успева да уведе читаоца у један свет и да му постави питања о том свету. А та питања се пре свега односе на то, ако се и тако може живети, како можемо мислити да у нашем животу ишта мора бити онако како је. Задатак књижевности је да дā нову перспективу, у овом случају она је додуше стара и заборављена, и да тиме живот учини богатијим, а нас као читаоце отвореним за осећања која нисмо ни знали да имамо. У том смислу, Каракаш је написао изванредну књигу, а њена краткоћа је само знак његовог поштења према читаоцу коме је дао све што му је потребно не трудећи се да му притом одузме превише времена. Овај роман се може прочитати за два сата, али слике и осећања из њега остаће у сваком читаоцу још годинама".

* * *

Прво издање Речника психологије Жарка Требјешанина објављено је 2000. године, а како се последњих деценија психологија развијала и разгранала, јавила се и потреба да се та стечена сазнања уграђују у нова издање ове вредне књиге. У најновијем, петом, издању Речника психологије налази се близу хиљаду нових и иновираних одредница, што чини готово петину њиховог укупног броја од око 4800. Несумњив квалитет овог Требјешаниновог дела се огледа у његовој обухватности релеватних области и појава везаних за психологију и стручно обрађеним одредницама написаним јасним, разумљивим и стилски дотераним српским језиком. Полазећи најчешће од етимологије назива, аутор даје основно али и друга значења настала током развоја и диференцирања одређеног појма и термина, чиме указује и на њихову историчност... Пo речима Бојана Јовановића: „ Несумњиво је да ново издање Речника психологије представља не само допринос психологији као науци, већ и нашој култури. Стваран без институционалних претпоставки за рад на оваквом капиталном делу, овај Речник је, као плод великог труда и ентузијазма појединца, прворазредан ауторски подухват којем је и млади београдски издавач Агапе књига дао свој адекватан допринос".

Читала Душица Мијатовић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар