Студио 6 на бис – The Roentgen Connection

Подсетићемо се наступа дуа The Roentgen Connection, забележеног 15. марта 2017. године у Студију 6 Радио Београда. Свирале су флаутисктиња Каролина Бетер и чембалисткиња Гошка Исфординг.

The Roentgen Connection су основале флаутисткиња Каролина Бетер и чембалисткиња Гошка Исфординг, током студија у Амстердаму у марту 2002. године. Заједнички циљ је био изводити савремену музику на историјским инструментима. Контраст између инструмената прошлости и савремене музике је музичарима The Roentgen Connection био колико инспирација, толико и изазов. Мисија је била ослободити ове инструменте из њиховог историјског контекста и дати им равноправну позицију у музици данашњице. Експеримент се брзо показао као успешан.

The Roentgen Connection је добио награде на разним међународним конкурсима: прво место на International Penderecki Competition for Modern Chamber Music у Кракову у Пољској у 2002. године и четврто место на Internationale Gaudeamus Vertolkers Competition for Contemporary Chamber Music у Ротердаму у Холандији у марту 2003.

Дуо често сарађује са гостима који свирају на историјским, али и модерним инструментима, као што су Карин Пресмајер (виола да гамба), Барбара Линебург (виолина) и Сет Паркер Вудс(виолончело).

Кроз сарадњу са савременим композиторима ансамблу The Roentgen Connection је посвећено преко тридесет нових композиција.број коментара 0 Пошаљи коментар