Имагинарни пејзажи

Представићемо албум „Крхотине прошлих времена” (Shards of Distant Times) Ђулија Алдинучија који је у 27. марта ове године објавио лејбл Карл Рекордс.

Ово је трећи албум италијанског саунд уметника за берлинског издавача и на њему приказује свој карактеристични амбијентални свет – технички комплексан и мајсторски обликован, а опет лирски и мелодичан.

У основи Алдинучијевог поступка су конректни или теренски звуци, али на остварењу Крхотине прошлих времена они су много више него раније уроњени у електронске структуре. Прецизније, на овом албуму Алдинучи користи семплове људског гласа са старих и временом нагрижених снимака. Он се инспирише психолошким феноменом познатим под називом „параидолија”, који код посматрача ствара погрешaн утисак да у неживим објектима и природним појавама види људско лице, неке конкретне слике или да у жамору и буци чује јасне поруке. У том погледу, Алдинучи из свакодневног звучног окружења изводи музичке структуре – пре свега јасне, певне мелодије, које као да указују на оперски, распевани глас електронски генерисаних звукова.

Уредница Ксенија Стевановић