Уметност интерпретације – Албан Герхард

У вечерашњој емисији можете пратити снимак реситала виолончелисте Албана Герхарда, забележен на музичком фестивалу „Пау Казалс” 2017. године.

Рођен у породици музичара 1969. године у Берлину, Герхард је почео да учи виолончело и клавир са осам година похађајући часове код Марион Фетер и Геца Тојча, колега његовог оца из Берлинске филхармоније. Може се рећи да је овај уметник чедо Берлинске филхармоније. Наиме, први јавни наступ одржао је 1987. године када је извео Хајднов концерт за виолончело са камерним ансамблом овог оркестра. Интернационалну каријеру започео је 1991. године такође са Берлинском филхармонијом и диригентом Семјоном Бичковим. Био је победник на више значајних такмичења у наредном периоду, а 1999. године постао је члан Би-Би-Сијевог програма Уметник нове генерације. Његове интерпретације објављују дискографске куће Хајперион и Дојче грамофон, а за своја извођења добио је три пута Ехо класик награду, као и признања Би-Би-Си Мјузик магазина. Герхард је такође заинтересован за приближавање класичне музике обичним људима: он често свира у јавним просторима обичним пролазницима, а познат је и његов рад са малолетним штићеницима поправних домова.

Оно што издваја Герхарда од других виолончелиста његове генерације јесте уметничка радозналост, због које се много више него његове колеге упушта у откривања заборављених партитура као и извођења дела савремених аутора попут Унсук Чин, Матијаса Пинчера или Брета Дина. Ова заинтересованост за проширење репертоара за виолончело довела је и до серије Романтични концерти за виолончело куће Хајперион за коју је извео бројна до сада ретко извођена дела за свој инструмент.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић