Ексклузиван архивски снимак Фестивала у Вербијеу 2010

Репродуковаћемо ексклузиван архивски снимак клавирског реситала Јевгенија Кисина, који је овај уметник одржао 24. јула 2010. године у дворани Комбен. На програму су биле Мазурке и Ноктурна Фредерика Шопена, као и Фантазија у Це дуру, опус 17 Роберта Шумана.

Јевгенија Кисина, једног од омиљених пијаниста и београдске публике, критичари често описују као маштовитог интерпретатора изузетног техничког умећа који посебну наклоност гаји према делима аутора романтичаске епохе, али и према остварењима руских аутора.

Рођен је 1971. године у Москви. Бављење музике започео је у шестој години када је примљен у Музичку школу за талентовану децу сестара Гњесин. Пажњу светске јавности привукао је 1984. године када је у Свечаној дворани Московског конзерваторијума, уз пратњу Московске филхармоније и маестра Дмиртија Китајенка, интерпретирао оба Шопенова клавирска концерта. Ово извођење проглашено је за историјски концерт, а одмах након тога Кисин је почео да гради репутацију, како га критичари често називају, „последњег романтичара клавира". Наступао је са водећим светским оркестрима и диригентима попут Владимира Ашкеназија, Данијела Баренбојма, Херберта Карајана, Лорина Мазела и других.

Уредница Ирина Максимовић Шашић