Недељом за село

Стручњаци за ратарство и пољопривредници углавном нису задовољни стањем поља на којима се ове сезоне гаје озими усеви. Процењено је да пшеница и уљана репица прате календар вегетације на свега 10 до 15 одсто површина под тим културама. Због сушне јесени горњи слојеви земљишта имају довољно азота, али им недостаје влага.

Биљке које су у слабој кондицији или још нису никле можда ће се се опоравити после отапања снега, па не треба журити ни са прихрањивањем поља ни са одлукама о њиховом преоравању и заснивању нове производње. Kако сада стоје ствари, стрпљење је најважнији алат у рукама наших ратара.

У виноградима у Србији почеле су припреме за зимску резидбу лозе. У тим засадима и у нашим воћњацима за сада је све у реду. Власници са којима смо разговарали кажу да су им прошлу сезону покварили пролећни мразеви, али се надају да таквих непријатних изненађења ове године неће бити.

Уз остале теме из области пољопривреде у емисији Вас чека и традиционална народна музика из свих делова Србије.

Уредник и водитељ - Иван Јовановић

Радио Београд 1, недеља 8.05

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Недељом за село Недељом за село

Аутор:
Даворка Тешић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]