Новости дана

Цркве и верници широм света који време рачунају по Грегоријанском календару, славе Божић.  Папа Фрања позвао је свет да дозволи да светлост Божића обасја "таму у људским срцима" која води до верског прогона, социјалне неправде, оружаних конфликата и страха од миграната. Божић  славе и бројни верници у Србији, највише у Војводини. Београдски надбискуп Станислав Хочевар у посланици истиче да је Божић празник љубави која отвара врата развоја и напретка.

Скупштина Србије почела је расправу о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Влада Србије и Северне Македоније о успостављању заједничког граничног прелаза Миратовац-Лојане. Предвиђено је да тај прелаз за међународни друмски путнички саобраћај буде изграђен на територији Србије, у подручју насеља Миратовац.

Цеви "Националног магистралног гасовода" кроз нашу земљу су положене. Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић каже да је тај гасовод нови алтернативни правац снабдевања за цео Балкан јер ће се преко Бугарске, наше земље и даље кроз Мађарску, допремати гас из "Турског тока". Бајатовић је рекао да гас неће поскупети и да је добро што ће Србија добити гас из више праваца, јер се стално повећава потрошња тог енергента.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поново је позвао посланике да не подрже владин предлог закона о слободи вероисповести и поручио да се "преварио онај ко је мислио да је јачи од Бога". Он је за подгорички портал "Вијести" рекао да се још увек нада да Скупштина неће потврдити "то безакоње", јер би то, каже, био пораз Црне Горе. Ако Скупштина ипак усвоји закон, Митрополија ће, како наводи, наставити да се бори. Гласање о закону требало би да буде сутра.

Снажан тајфун друге категорије погодио је Филипине. Због јаког ветра и обилних падавина грађани су евакуисани, срушено је стотинак кућа, нестала је струја, а бројни туристи остали су блокирани у лукама. Удари ветра достизали су 150 километара на час.


Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредник вести: Марица Сердар

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]