Мика Алас - између науке, риболова и музике

Вечерашњу емисију ''Код два бела голуба'', која испраћа стару и најављује Нову годину, назвали смо: ''Између науке, риболова и музике''. Емисија је посвећена нашем чувеном научнику Михаилу Петровићу, који је имао надимак Алас, а кога су пријатељи звали: Мика Алас. Био је врсни математичар, цењен у свету, професор Београдског универзитета, члан Српске краљевске академије, страсни риболовац, велики путник који се, иако је био непливач, отиснуо на неколико прекооканских путовања, писац путописа и студије о метафори, аутор једног романа који говори о јегуљама, а поврх свега основао је и музичко друштво ''Суз'' у коме је свирао виолину...

Поред математике, Михаило Петровић је имао још једну велику животну страст, а то је риболов. Сваки слободан тренутак проводио је на Сави или Дунаву, где су га знали сви риболовци. Због тога је и прозван Мика Алас. Добио је чак и ''Мајсторско писмо рибарског еснафа'', признање на које је он био поносан једнако као на своје научне дипломе и на резултате научних истраживања.

Уз музику која одговара музици коју је Мика Алас изводио са члановима друштва ''Суз'', у емисији ћемо чути више занимљивих прича и анегдота из живота нашег научника, риболовца и музичара Михаила Петровића, познатијег под именом Мика Алас.

Емисију су реализовали глумци глумци Јадранка Селец, Жељко Максимовић и Милан  Цаци Михаиловић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и тонски сниматељ Дејан Васовић.

Аутор емисије: Војислав Карановић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Код два бела голуба Код два бела голуба

Аутор:
Тамара Крстић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]