Забавник

Јутро је било хладно, децембарско. Један млађи човек са качкетом, сасвим неупадљиво одевен, с кофером у руци, стао је украј једне од најпрометнијих станица вашингтонског метроа Л’Енфант. Година је била 2007. а могло је све то бити било кад. Људи су пролазили, махом у журби водили децу у обданиште и страховали да не закасне на посао. Била је гужва, као и обично и готово нико није обраћао пажњу на човека који је из кофера извадио виолину и почео да свира.

Станицом метроа почели су да се разлежу најлепши звуци икад написани за виолину - Бахова Друга партита у Д молу за соло виолину, потом Шубертова "Аве Мариа", поново Бах... и тако наредних 45 минута.

После прва три минута музицирања, један човек је успорио ход, застао на тренутак, а онда продужио даље, да стигне на воз који је управо улазио у станицу. Минут касније, једна жена је убацила долар напојнице музичару, али није застала да одслуша његово свирање. Пролазили су минути...

Има једна чувена гимназија у Београду која је 80' година прошлог века, а могуће и раније, гимназисте достојанствено увела у свет персирања. Знали су они и дотад коме треба рећи Ви и зашто, али нису знали да су дорасли томе да и они некоме постану Ви. И то неком старијем, и то још професору, и то не једном, него готово свима. У тој београдској гимназији професори су гимназистима персирали, а гимназисти, прво неснађени у пажњи, шепурили су се ко млади паунови и долазили кући с првим утиском из нове школе - постали су Ви.

"Плави аутомобил - велика сензација у Београду", година је 1930, лето. Јул месец.

Искићене београдске улице добиле су једног ретког госта - забележено је у часопису Радио Београд. Велики плави Сименс-Телефункен свирајући аутомобил крстари београдским улицама, и свира омиљене песме на опште задовољство грађанства. Изненађени појавом музике на улици, окрећу се грађани на све стране, тражећи погедом неку војну музику или који велики хор, али њихово је изненађење још веће кад угледају аутомобил који им се приближава с омиљеним звуцима. Радознали свет појављује се на прозорима, а деца неуморно трче за "путујућом музиком".

Уредник и водитељ Мирјана Блажић.

број коментара 0 Пошаљи коментар