Читај ми!

Ратомир Васовић, кондициони тренер

Гост 428. Спортског споменара је кондициони тренер професор др Ратомир Васовић. После завршеног ДИФ-а био је професор физичког васпитања. Убрзо је уз играње кошарке и рукомета постао кондициони тренер, углавном у кошарци. Највеће успехе остварио је у државмом тиму. Био је кондициони тренер репрезентација Југославије које су тријумфовале на Светском првенству у Манили 1978. и Европским првенствима у Београду 1975. и три године касније у Лијежу. Са екипом београдског Радничког је освојио титулу државног првака, а са Партизаном дуплу круну и Куп Радивоја Кораћа. Био је активан и у другим областима спорта. Његовом заслугом је уведено физичко васпитање за студенте Београдског универзитета, покренуте су Олимпијске игре школа ученика у привреди, организовао је низ активности у области рекреације. Докторирао је и написао више од 30 научних радова.

У емисији ће између осталог говорити: о моралним начелима на којима је одрастао. О књижевнику Михаилу Лалићу, такође рођеном у селу Трепча надомак Берана. Како се навикао на ново окружење у Вршцу у ком је завршио средњу Учитељску школу? О професорима, студентским данима на ДИФ-у и бављењу рукометом и кошарком у то доба. О занимљивостима са пријема код Тита. О Олимпијади школа ученика у привреди, Дану изазова... Како је постао кондициони тренер у кошарци? О сарадњи са нашим тренерским великанима: Александром Николићем, Слободаном и Душаном Ивковићем. Због чега није пратио утакмице Европског првенства у Београду 1975. иако је био кондициони тренер репрезентације Југославије? Како је легендарни Зоран-Мока Славнић први пут на његовим тренинзима радио вежбе с теговима? Какви су фудбалери били прослављени кошаркаши Славнић, Кићановић и Јерков? О раду у млађим репрезентативним селекцијама Југославије и сарадњи са чувеним тренером Луком Станчићем.

Аутор: Мирослав Нешић.

Радио Београд Први програм од 16 до 17 часова.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Спортски споменар Спортски споменар

Аутор:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]