Читај ми!

Песник модернитета

Највећи песник француског песништва 19. века, Шарл Бодлер, јесте стваралац који је отворио нове путеве поезији. Песник Париза, уклети песник, песник симболиста који је веровао у тајанствена сагласја међу стваримa и појавама, он је уједно и велики уметник речи. Са Бодлером француска поезија је постала појава од европског значаја. Томас Стернс Елиот каже да је он '''највећи узор модерног песништва на било којем језику''. Шарл Бодлер је први употребио ту реч, модернитет, како би изразио способност песништва да у пустињи велеграда уопште буде могућа, упркос комерцијалној и техницизираној цивилизацији. Његова књига песама ''Цвеће зла'', објављена 1857, представљала је прекретницу у историји песништва. Појава ове књиге битно је допринела настанку појма ''светског песништва''.

У вечерашњој емисији Зоран Велимановић, сликар и вајар који је имао више ауторских изложби у земљи и иностранству, говори о томе зашто воли поезију Шарла Бодлера. Чућемо како је наш саговорник открио поезију овог песника, и шта му је она у животу значила. Неке од Бодлерових песама, попут песме ''Понор'', нашем госту биле су изузетно инспиративе и представљале су подстицај за настанак његових ликовних радова. Пошто је живео три године у Паризу, Зоран Велимановић говори и о томе колико његов доживљај Париза има сличности са доживљајем овог града у Бодлеровом песништву.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Моја књига Моја књига

Аутор:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]