Читај ми!

Историја Лознице и Јадра

Лозница и јадарски крај, назван тако по реци Јадар, највећој притоци велике и важне Дрине. То је наша данашња „којекуда“ дестинација. 

А прича ће, као и често, бити од почетка времена и првих трагова првих цивилизација - овде конкретно од неолита и старчевачке и винчанске културе, преко Илира који су у јадарском крају оставили много трагова, и незаобилазних Келта; затим Римљана, који Лозници дароваше лозу, али не и име; онда српских средњовековних владара, па Првог и Другог српског устанка, све до славних битака у Првом светском рату и борбе и страдања народа у Другом. Све зна и о свему нам је причао историчар Горан Вилић, управник Музеја Јадра.

Биће то, дакле, још једна „којекуда" звучна историјска читанка. А шта је код нас историја него много ратовања и по који струк жита, плод шљиве или грана винове лозе, која је трајно населила и име града Лознице.

Ауторке - Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Којекуда Којекуда

Аутор:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]