Читај ми!

ВУЧИЋ: Тек ћемо видети колико смо изгубили смрћу митрополита Амфилохија

Митрополит црногорско приморски Амфилохије сахрањен је по сопственој жељи у храму Христовог васкрсења у Подгорици. Митрополит Амфилохије преминуо је у петак од последица ковида-19 у Клиничко-болничком центру Црне Горе. Његово стање ишло је набоље, али се нагло закомпликовало у четвртак, када је прикључен на респиратор. Одлазак митрополита Амфилохија је за патријарха Иринеја један од најтужнијих дана у историји Српске православне цркве, а речи туге стигле су од званичника из Србије и региона, религијских великодостојника, као и верника широм света.Сахрани је присуствовао председник Србије Алесандар Вучић, српски члан председништва БиХ Милорад Додик, представници свих конфесија у Црној Гори, предстванци јавног и политичког живота Црне горе и региона, и бројни грађани.

Председник Александар Вучић у Подгорици је разговарао са политичким лидерима Срба у Црној Гори, а са српским чланом председништва Милорадом Додиком обишао је Српску кућу. Вучић је поручио да две државе морају да буду блиске једна другој и да два народа морају међусобно да сарађују. Нагласио је да ће званични Београд наставити да помаже српској заједници у Црној Гори. Тамошњи српски лидери истичу да је председник својом посетом послао снажну поруку, која би требало да подстакне очување националног идентитета.

У дану за нама забележен је рекордан број новозаражених коронавирусом у Србији, 1817 људи. Епидемиолози упозоравају да се очекује раст заразе и више од 2.000 нових случајева дневно. Епидемилог Предраг Кон уверен је и да ће број преминулих од „ковида-19" постати двоцифрен. Упозорава да се у болнице већ примају само оболели са тежом клиничком сликом, а каже и да је због недовољног поштовања мера, тражио да се уведе забрана контаката.

У земљотресу магнитуде 6,6 степени Рихтерове скале, који је недавно погодио Измир, погинула је 51 особа, а више од 900 је повређено, саопштиле су турске власти. У дистриктима Борнова, Бајракли, Буча и Конак биће постављено скоро 4 хиљаде шатора за оне чији су домови порушени. Служба за ванредне ситуације објавила је да је након најјачег потреса уследило још 800 мањих. Потрага за преживелима у рушевинама у Измиру се наставља.

Уредник емисије: Наташа Ракетић

Уредници вести: Ирена Јеловац и Марица Сердар

Продуцент: Светлана Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]