Читај ми!

Велики број пријема у болнице широм земље

Протеклу ноћ обележио је велики број пријема пацијената оболелих од ковида у болнице широм Србије, изјавио је државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек. Рекао је да је најкритичнији Београд где је јуче забележена скоро половина од укупног броја заражених. У ковид систему су поново Институт за медицину рада, Институт за реуматологију, а први пут и део болнице "Свети Сава".

Примљени су и први пацијенти у болницу за плућне болести у Сокобањи, која је од јуче у ковид систему.

Епидемиолог Предаг Кон упозорио је да сви морају да дају свој допринос да би се успорило даље ширење коронавируса.

"Шта може држава уради? Да схвати да нема више времена... Шта може појединац да уради? Да избегне заражавање. Шта могу здравствени радници да ураде? Да издрже. Морамо да успоримо вирус", навео је др Предраг Кон на Фејсбуку.

Амерички медији објавили су пројекцију коначних резултата председничких избора, према којима је изабрани председник Џозеф Бајден освојио 306, а актуелни педседник Доналд Трамп 232 електорска гласа. Десничарске групе и Трампове присталице најавиле су за данас протесте у Вашингтону против, како наводе, "изборне крађе", а неке левичарске групе најављују контра-демонстрације.

У свом првом обраћању после избора, амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ће вакцина против вируса корона за целокупно становништво бити доступна већ у априлу и да његова администрација неће затварати земљу.

Русија је упутила 20 авиона са 170 припадника мировних снага у Нагорно-Карабах, саопштило је Министарство одбране. Раније је министар одбране Сергеј Шојгу изјавио да је у зони сукоба већ распоређено више од 1.100 руских мировњака и да су извршена 73 лета, а у саставу руског мировног контингента биће 1.960 војника, 90 оклопних транспортера и 380 јединица аутомобилске и специјалне технике. Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су пре 4 дана заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.

Министарка рудраства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је како је план да Србија постане енергетски коридор и рута за пренос енергије. Она је навела да су једна од инвестиција у области енергетике хидроцентрале које ће се градити на горњој Дрини, а важан задатак је и заштита животне средине. Објаснила је да је реч је новим изворима енергије, али и нагласила како је неопходно спровести дуго најављивану реформу јавних енергетских предузећа, пре свих Србијагаса и ЕПС-а. Јавна предузећа треба да доносе профит држави и грађанима Србије, навела је Михајловићева и истакла да ће учинити све да на чело предузећа у енергетском сектору дођу квалитетнији људи. Рекла је да се још није расправљало о повећању цене струје, али да ће се у сарадњи са министарством финансија тражити компромисно решење.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Реља Трајковић и Ненад Селаковић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]