Инвазија на Марс

„Поздрав, свете, ово је први поглед на мој вечни дом“ - овако гласи објава на службеној Twitter страници ровера Истрајност, успешно спуштеног ових дана у кратер назван Језеро, на Марсу. Америчка свемирска агенција (НАСА) заинтересованима је већ омогућила да виде прве снимке и фотографије које је, тренутно најсавременији уређај, послао на земљу након седмомесечног путовања. Робот је опремљен и микрофонима, који ће човечанству послати прве звуке ветра и олуја икад забележене ван наше планете. Каква је научна сврха ове мисије, објасниће нам Бранко Симоновић из Астрономског друштва Руђер Бошковић.

Колико нам је познат механизам деловања појединих вакцина против Ковида 19, зашто се дају у две дозе, знамо ли колики је број људи на којима је испитана? Каква је њихова ефикасност у заштити од хоспитализације или од тежег облика болести? Јесу ли антитела једини показатељ заштите коју добијамо вакцином? Ово су нека од питања која постављамо доктору Радану Стојановићу, професору клиничке фармакологије Медицинског факултета.

Увоз половних аутомобила из западне Европе допринео је томе да се на нашим путевима појави и велики број загађивача животне средине. Њихови власници могли би да се нађу у проблему од 5. јула ове године када би требало да почне примена нових прописа о испитивању издувних гасова. О пооштреним правилима и чија ће возила убудуће моћи да прођу регистрацију, а чија не, разговарамо са Дамиром Окановићем из Комитета за безбедност саобраћаја.

Касете и вокмен, комбинезон и телефонска говорница, виклери и писаћа машина, дописница и цигарет-жваке, јамболија и миље, црвени киоск и креденац, само су неки од предмета који су ишчезли. Да ли нам данас недостају заборављене ствари или некадашњи живот у којем смо их користили и цео један свет нашег искуства, питамо  Ану Ристовић, која о томе говори у својој Књизи нестајања, тј Краткој шетњи кроз ишчезло.

Са вама је Мирјана Никић.

број коментара 0 Пошаљи коментар