Ризница

ГУСЛЕ НАШЕ СВЕТЕ

"У времену јаке и стабилне српске државе, Света црква и Православље снажили су српски дух, а гусле су се слушале на дворовима српских владара, као и у храмовима и манастирима на просторима данашњег Балкана... Гуслари су често били присутни у црквама и манастирима, за вријеме празника и светковина, пјевајући народу уз гусле. Ту су се увјек могле чути пјесме о славним српским владарима, о вјери и Православљу.Гуслари су пјевали пјесме о српским просветитељима и зидању српских храмова, о Божићу и Светом Васкрсењу, о подвизима историјских личности и јунака и свему оном чему нас је учила наша црква и наша славна српска историја", записује наш данашњи гост гуслар Славко Јекнић.

У данашњој Ризници о српским гуслама и певању уз гусле, које је 2018. стављено на Унескову репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човечанства, говори гуслар Славко Јекнић, аутор књиге "Гусле наше свете".

Аутор и водитељ:Душанка Зековић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ризница Ризница

Аутор:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]