Памтивек

Слободан Јовановић

Уочи Другог светског рата Слободан Јовановић је говорио својим пријатељима, па и оцу историчара Димитрија Ђорђевића Влајку, да се у животу успешно држао два начела: да се не жени и да избегне улазак у политику. Истрајао је у погледу првог.Тако пише Димитрије Ђорђевић у тексту „Историчар у политици".
Академик, професор државног права више од четрдесет година, писац непоновљивих историјских портрета, историчар и политички хроничар и утемељивач социологије и политикологије ‒ Слободан Јовановић ‒ рођен је 3. децембра 1869. године у Новом Саду.
Још 1897. постављен је за професора државног права на београдској Великој школи, касније Београдском универзитету. Био је председник Српске краљевске академије, ректор Београдског универзитета и декан Правног факултета у Београду. Објавио је велики број књига из историје, правних наука и књижевности. Марта 1941. улази у коалициону владу генерала Симовића, а једно време у Лондону је био и председник југословенске избегличке владе. Слободан Јовановић умро је 12. децембра 1958. у једном лондонском санаторијуму.
Слушамо тонски запис из 1943. године који је емитован у серијалу „Документарно поподне" аутора Драгослава Симића.

Избор из тонског архива: Снежана Бићанин

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Памтивек Памтивек

Аутор:
Снежана Бићанин

Емисија која ће покушати да афирмише богатство Звучног архива Радио Београда, у коме се чувају занимљиви, ексклузивни снимци стварани током целог једног века, колико траје историја нашег радија. То богатство протоком времена све више добија на вредности. У њему се налазе звучни записи важних историјских догађаја, разговори са најважнијим личностима двадесетог века, стихови у интерпретацији најчувенијих песника. Емисија „Памтивек“ покушаће да упозна слушаоце Радио Београда 2 са неким од тих ретких снимака. [ детаљније ]