Српска соло песма

У трећој емисији јануарског циклуса Како слушати музику посвећеног српској соло песми, који припрема Катарина Јосифовић, биће речи о представницима овог жанра у другој половини ХХ века.

У претходне две емисије говорили смо о почецима соло песме у нашој средини и њеном развоју кроз стваралаштво композитора који су писали од њеног настанка, средином XIX века, па до 40-их година XX века. Истражили смо вокалне опусе Јосифа Маринковића, Петра Коњовића, Милоја Милојевића, Стевана Христића, Косте Манојловића и других. У данашњој емисији говорићемо о ствараоцима који су своје каријере започели у међуратном периоду и стваралачки сазрели 50-их година прошлог века. Међу њима су: Марко Тајчевић, Михајло Вукдраговић, Предраг Милошевић, Љубица Марић, Станојло Рајичић... Неколицина аутора, чији ћемо опус посматрати, школовани су у Прагу и у нашу средину су унели елементе тадашње западноевропске стваралачке поетике и стила.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Како слушати музику Како слушати музику

Аутор:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]