Филозофија, религија, политика

Ниједан народ не може постојати, ни опстојати, ако поред језика и територије нема своју митологију.

Митологија је у том погледу можда и најбитнији стуб националног идентитета. Из тог разлога народи ће пружити највећи отпор онда када неко покуша да им одузме митологију као основу њихове обичајности.

Данас многи Срби славе свог свеца заштитника Светог Јована. А пример са славом код Срба на добар начин илуструје отпор и одбрану старе митологије од оне која је долазила. Старо је инкорпорирано у ново.

Садашњи величанствени масовни протести у Црној Гори такође говоре у прилог тези о отпору и одбрани националног идентитета.
Борба је непрестана, као што је певао Његош, али и неизвесна, што историја кроз сукобљавање добра и зла стално потврђује.

О проблемима обичајности разговарамо у понедељак 20.1.2020. године са Николом Танасићем.

Аутор и водитељ: Александар Лукић 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 04:00) - Pizza Machiavelli [нерегистровани]

I, citajte, vise, bre, tog Makijavelija, da se ne brukamo

Pa, koji to filozof nije davao "pozitivne" odgovore? Pisali su o svemu, metafizici, epistemologiji, etici, o samoj religiji, a sve zakljucno sa politickim teorijama, tako da ne vidim sta "pozitivnije" treba, kako promeniti osigurac? Odgovor koji vuce na kafansko shvatanje filozofije, kao necega sto ne daje odgovore, vec, ne znam ni sta, daje dovoljnu metrazu na polici za knjige. Nepromisljeno !

(недеља, 19. јан 2020, 15:55) - anonymous [нерегистровани]

Hvalaa

Dobar dan
Dobra tema, a gost, par eskelanse...SVE POHVALE!