Пруга Калаврита-Диакопто

Прича о старом возу који саобраћа на северу Пелопонеза

За љубитеље возова, најзаноснији су они старе врсте који користе механизам са зупчастом летвом. Управо такав воз саобраћа на северу Пелопонеза. На прузи Калаврита-Диакопто један стотину година стар воз, налик играчки, повезује сеновите пределе планине Хелмос са Коринтским заливом. Понире низ кањон реке Вураикос, прелази преко трошних конструкција којима су подупрти делови пруге, покрај стрмих литица и кроз безбројне, невероватно узане тунеле.

У данашњем Путу свиле музички рам за причу о овом возу пружиће грчки уметник, композитор и мултиинструменталиста Пану Савопулу, који је с великом групом својих колега обрадио различите слојеве грчке фолклорне традиције. Користио је старе народне напеве и плесове и комбиновао их са стиховима који су потпуно савремени и неретко политички ангажовани.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

број коментара 0 Пошаљи коментар
 Пут свиле Пут свиле

Аутор:
Ивана Комадина

ПУТ СВИЛЕ, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]