Симона Чупић

Симона Чупић "The JFK Culture", American corner, Београд

Иако је на месту председника САД провео само три године, Џон Фицџералд Кенеди је постао једна од најутицајних историјских личности савременог доба. Још за време свог мандата, Кенеди је стекао статус филмске звезде и поп иконе, постављајући нове стандарде у крутом политичком животу.

Бројне књиге и текстови анализирали су живот и дело Џона Ф. Кенедија и већина их закључује да ни један врхунски политичар савременог доба, ни пре ни после њега, није имао те квалитете које је он поседовао и исказао. Први је схватио моћ медија и како их искористити за личне сврхе. Као вођа био је одлучан, што је демонстрирао током тзв „кубанске кризе". Имао је и преко потребну визију, коју је на најбољи начин исказао захтевом за освајање Месеца. А поседовао је и ону романтичарску ноту бонвиванства, али и неопходног гламура за време шездесетих и коначног опоравка од рата.

Од свог псеудо аристократског пледоајеа, преко јунака медијске рецепције и његовог политичког и приватног живота, до трагичног краја у Даласу, који и дан данас интригира бројне теоретичаре завере, Џон Кенеди је постао синоним за новог лидера новог света. Имао је ту јединствену позитивну харизму која је обећавала боље сутра, и што је још важније, којој се веровало.

Утицај Џона Ф. Кенедија на културу и уметност, не само у САД већ и шире тема је зборника радова "The JFK Culture", у издању београдског American Corner-a. Уредница зборника, проф др Симона Чупић биће гост Знакова.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар