Православље и вештачка интелигенција

Александар Петровић

У емисији Контрапункт представљамо зборник радова „Православље и вештачка интелигенција/ Речник технологије и двоструки Логос: допринос дијалогу науке и религије" који представља први озбиљан хришћански одговор на изазове вештачке интелигенције у Србији. Уредници зборника „Православље и вештачка интелигенција" су Александар Петровић и Александра Стевановић, а издавач је, у оквиру пројекта „Наука и православље широм света", Институт за историјска истраживања Националне хеленеске фондације за истраживања (Атина, 2019).

Аутори се у овом зборнику баве низом значајних тема: Татјана Паунеску пише о Речнику технологије и предвиђању будућности, Александар Петровић се бави средњим веком и вештачком интелигенцијом, Сузана Полић се дотиче проблема изазваних тзв. електронском персоналношћу, Александра Стевановић четвртом димензијом Речника технологије, Драгиша Бојовић настоји да изврши поређење Речника технологије и Црквених студија, а Саша Гајић указује на технолошко-теолошке дилеме у доба постмодерне.

Гост емисије Контрапункт је један од уредника овог зборника, професор Александар Петровић који предаје културну антропологију, теорију цивилизације и историју науке на Универзитету у Београду.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. сеп 2020, 09:08) - B.B. [нерегистровани]

Pravoslavlje i veštačka inteligencija Aleksandar Petrović

Izuzetna emisija !

(среда, 16. сеп 2020, 11:21) - Vladimir V. [нерегистровани]

Kontrapunkt - Pravoslavlje i veštačka inteligencija

Najbolja ikad (the best ever) ! Emisija za primer naučno popularnim emisijama. Sve čestitke profesoru Aleksandru Petroviću !