Саша Стојановић

Саша Стојановић „Необјављено небеско пециво", галерија Квака 22

У алтернативном уметничком простору „Квака 22" самосталну изложбу отворио је Саша Стојановић, београдски уметник средње генерације. На изложби „Необјављено небеско пециво" представио је цртеже који својом једноставношћу врло лако успостављају комуникацију с посетиоцима, а самим тим и лако преносе поруку уметника. А она произилази из његовог критичког односа спрам друштва у коме живи.

Целокупно креативно стваралаштво Саше Стојановића у функцији је тог активистичког става. Део активности Саше Стојановића је и серија предавања под називом „Небеско пециво слуша плоче и разговара са људима", на којима се слуша рок музика мање познатих извођача из периода 1966 - 1969. Сама изложба је предлог да се људи сретну, додирну и да се кроз друштвену солидарност ослободе менталног затвора које им намеће савремено друштво.

Изложба „Необјављено небеско пециво" представља идеолошки стејтемент о култури и политици. Имајући у виду нове разумевања културе друге половине двадесетог века, Стојановић спроводи вишемедијски концепт и измешта вредности традиционализма, истичући личну експресију као вид директне поруке коју упућује посматрачу. На тај начин уметник кроз сопствену поетику илуструје проблеме савременог друштва и реконтекстуализује установљене нормативе путем личне перцепције. Спровођењем имагинације се креира нова стварност у радовима, а тиме Стојановић подсећа на важност маште коју би требало очувати упркос рефлексији политиче прозаичности; кроз такав приступ реалности, појединац би требало да инсистира на слободној мисли, иницијалној идеји и вољи за променама, записала је Јелена Павићевић у тексту каталога.

Саша Стојановић је визуелни уметник, перформер и активиста. Свој рад заснива на афирмацији љубави и комуникације, као и критичког и ауторефлексног односа према животу, друштвеној стварности и институцијама.

Аутор је плаката и омота за албуме рок група, као и дизајна књига. Са издавачком кућом CLIO реализује пројекат „Грал библиотека чуда". Дипломирао сликарство 1997.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар