Читај ми!

Андре Влтчек: Живот за слободу

Интервју са Андреом Влтчеком

У емисији Контрапункт слушаоци ће бити у прилици да чују интервју са Андреом Влтчеком, једним од најбољих истраживачких ратних новинара на свету, филозофом, романописцем, филмским ствараоцем, песником, драматургом, фотографом, револуционарем, интернационалистом који је покривао ратове и дешавања у преко 180 земаља у свету, борећи се против западног империјализма и монополистичког капитализма. Интервју са Влтчеком снимљен је током његовог боравка у Београду почетком септембра и испоставило се да је то последњи Влтчеков интервју будући да је преминуо након повратка у Истамбул, 22. септембра, под, како је истамбулска полиција изјавила, сумњивим околностима. Влтчек је боравио у Београду у склопу истраживања западних и НАТО злочина почињених у Србији.

Влтчек је покривао је на десетине ратних зона и сукоба од Ирака и Перуа до Шри Ланке, Босне, Руанде, Сирије, ДР Конга и Источног Тимора... Андре Влтчхек је продуцирао и режирао неколико документарних филмова за левичарску јужноамеричку телевизијску мрежу телеСУР који се баве различитим темама, од Турске / Сирије до Окинаве, Кеније, Египта и Индонезије, и излажу монтруозне ефекте западног империјализма на планети. Његов дугометражни документарни филм „Руанда Гамбит"преокреће званични наратив о геноциду 1994. године, разоткривајући руандску и угандску пљачку ДР Конга у име западног империјализма. Продуцирао је дугометражни играни документарни филм о индонежанским масакрима 1965. године „Терлена - разбијање нације", као и филм о бруталном кампу за сомалијске избеглице Дадааб у Кенији: „Један је прелетео Дадааб".

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 15. окт 2020, 22:08) - anon Драгољуб ГМ [нерегистровани]

Гм

Одлична емисија.

(четвртак, 15. окт 2020, 16:10) - М Танасковић [нерегистровани]

Браво!

Још једна у низу брилијантних емисија! И поред испразне, безвезне и досадне музике (ваљда је то важније од госта!!!) као и реклама ("од којих се живи") ипак смо успели да чујемо излагање овог изузетног човека. Само напред гђо Ђоровић!