Читај ми!

Гост Милица Ракић, уметница

„Црвена, да те нема, требало би те измислити"

Током септембра месеца у „Новој галерији визуелних уметности" у Београду, Милица Ракић је организовала изложбу „Црвена, да те нема, требало би те измислити" којом је наставила да истражује потенцијал који се налази у односу уметничког рада и галеријског простора а у реконструкцији онога што је историјски истакнуто и онога што је прећутано - природу кохабитације живих и мртвих сенки социјалистичког наслеђа.

Своје стваралаштво Милица Ракић базира на концептуалном приступу постулатима наше комунистичке прошлости што изражава кроз врло различите медијске начине, од исценације и перформанса, до писаног стејтмента и видео арта. Једна од упоришних тачака Миличиног стваралштва је њен алтер его - другарица Милица Ракић, која је на изложби „Црвена, да те нема, требало би те измислити" најзад добила и свој материјални облик.

Окупирајући целокупни објекат куће у Крунској 60, изложбени пројекат у официјелном галеријском простору обухвата и Миличине кондензоване вербалне исказе, добро „нахрањене" амбивалентним референцама. Значењски полемичне и напете. Иако налик отиснутим текстуалним изводима, ове поетичко конфликтне и заводљиво интригантне вербалне конструкте озвучава, заправо, скривени сликарски поступак. Јер, визуелна интелигенција овог пројекта управо се показује на основу пробирљивости средстава и њихове сврсисходности, навела је Аница Туцаков, додајући да су ти слогани део јасно формулисаног изложбеног захвата, који располаже унутрашњом мером и логиком, те домишљатом идејном арматуром (извор: SEECult).

Комбинујући архивску грађу и сликане вербалне коментаре, Милица је овог пута фокусирала мало познате податке о учешћу жена у послератном југословенском друштву и политичком институционалном оквиру, а све је то било уобличено у сценски призор с јасном, театарском, стилизованом, драматуршком формом.

Поред Милице Ракић, гост Знакова биће и Владимир Бјеличић, уметник, кустос, историчар уметности и дугогодишњи Миличин сарадник.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар