Читај ми!

Тајне службе

Између мита и стварности

У свечаном холу Безбедносно информативне агенције на београдској Бањици доминира статуа у црном смокингу поред МГ кабриолета. У витрини поред ње изложени су предмети који су припадали нашем најпознатијем агенту Душану Попову, како се тврди прототипу, за филмски лик Џејмса Бонда. Ту су његов пиштољ, фотоапарат, сат и чековна књижица.

Овај аранжман, постављен приликом недавног јубилеја, потхрањује домаћи мит о агентима, шпијунима, тајним службама. На другој страни хола међутим доминирају портрети челника службе међу којима су Слободан Пенезић Крцун, Света Стефановић Ћећа, Јовица Станишић, Раде Марковић... а који опомињу да „служба" није филм.

Између мита и стварности су чињенице које говоре да је половином октобра 1899. одлуком тадашње скупштине основана прва српска цивилна тајна служба која је по закону имала за циљ „одржање државног поретка и опште земаљске безбедности". Овај догађај узима се за почетак историје тајних служби и обележава као дан БИА-е.

О настанку, развоју и данашњем положај безбедносних служби у Србији за Речено и прећутано говоре народни посланик и професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић и професор Радојица Лазић са Академије за националну безбедност.

Аутор емисије је Радован Пантовић

број коментара 0 Пошаљи коментар