Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

Траговима звучног наслеђа ФДУ

У емисији Невидљиви људи представљамо пројекат Траговима звучног наслеђа - дигитализована аудио-архива Факултета драмских уметности. Реч је о првој, али изузетно значајној и монументалној активности Факултета на плану дигиталне трансформације фонотеке и аудио-грађе. Њоме би требало да буду сачувани и јавности доступни разноврсни звучни материјали који баштине преко 70 година постојања и 35 година продукцијских активности ове образовне установе. О значају дигитализације поменуте грађе и стварања аутентичног виртуелног простора у коме је она сачувана, архивирана, систематизована и спремна за јавно представљање, разговарамо са др Мирјаном Николић, редовном професорком ФДУ и иницијатором овог пројекта.

Најавићемо и нову сезону FLUX радија, периодичне онлајн радио-станице која студентима ФДУ - младим ауторима, продуцентима и љубитељима радија - обезбеђује простор да покажу да је овај медиј много више од џубокса хитова, и у којем имају прилику да кроз нове форме и на разне начине обрађују различите теме. Са нама ће звуком бити Игор Милаков, директор FLUX-а, и Магдалена Зрњевић, задужена за комуникације и односе са јавношћу.

Управо на данашњи дан, 14. новембра 1926. Међународни савез за радиофонију усвојио је „Женевски план", први међународни пропис у области радио-дифузије, којим је предвиђена додела фреквенција и захваљујући којем је Радио Београд добио такозвану „искључиву" таласну дужину.

У „Кутији за памћење" емитујемо одломке из разговора вођеног за циклус емисија „Гост Другог програма" 1984. године, када је саговорник Милоша Јевтића био македонски глумац Петре Прличко. Овај драмски уметник, чије право име је Перица Алексић и који нас је напустио пре тачно четврт века, остварио је преко пет стотина улога на сцени, филму, радију и телевизији, а иначе је један од оснивача Радио Скопља.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

 

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 14. нов 2020, 10:19) - Silvija [нерегистровани]

kutija za pamcenje

Secanje na glumca Petre Prlicka
Zahvaljujem se na divnom prilogu
Odusevljena sam