Читај ми!

Раскошне шпанске боје

„Заљубљен сам у Гоју, у његове слике, његову психу, заједно са његовом музом војвоткињом од Албе, његовим свађама са моделима, његовим љубавима и флертовима. Опчињен сам његовим призорима”, рекао је Енрике Гранадос, аутор опере Гојескас, коју можете слушати у целини у емисији Con Anima.

Сасвим је јединствен случај да опера настане од клавирске свите, а управо се то догодило са Гранадосовим остварењем Гојескас. Инспирисан Гојиним сликама шпанског живота раног XIX века, Гранадос је своје замисли прво преточио у клавирски звук који му је, као изванредном пијанисти, био и најближи. Потом је композиција преобликована у сценско дело блиставе оркестрације. „У Гојескама се", каже аутор, „мешају боје и ритмови шпанског живота са једном цртом осећајности, колико страствене, толико на моменте и трагичне, као што су код Гоје помешане трагика и љубав. За прву сцену инспирација ми је била чувена таписерија на којој је представљена група девојака које се смеју и забављају бацајући увис обредну лутку".

Уредница је Горица Пилиповић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Кон анима Кон анима

Аутор:
Владислава Вуколић

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]