Читај ми!

Тежња ка индивидуалности

Велики амерички композитор из прве половине прошлог века Чарлс Ајвз имао је необичну каријеру – дању је радио као службеник осигуравајућег друштва, а ноћу компоновао.

Због тога је написао релативно мало обимних музичких дела. У емисији Аутограм уредница Горица Пилиповић представиће његову Другу симфонију.

Као студент композиције на Јејлу, у последњим годинама XIX века, Ајвз је успео да стекне исправне музичке манире у класи професора Хорација Паркера. А чим је завршио студије, пожурио је да се удаљи од Паркерових конзервативних схватања и компоновао Другу симфонију. Прва је много конвенционалнија пошто је Паркер тражио да се Ајвз више придржава стандардних композиторских принципа. Али, по Ајвзовим критеријумима, ни Друга није довољно неконвенционална иако је у њој употребио музичке цитате, необично фразирање, оркестрацију, па чак и оштро дисонантни 11-тонски акорд на завршетку.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Аутограм Аутограм

Аутор:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У АУТОГРАМУ представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]