Читај ми!

Јован Радомир и Душица Ивановић

О успесима у свету и повратку у отаџбину

Јован Радомир, је новинар, водитељ и популарно ТВ лице у Шведској. Родом је из Српца у Републици Српској, а од своје друге године живи у Стокхолму, где је постао једно од заштитних лица Шведске националне телевизије. Водитељ је телевизијских емисија културних, забавних и информативних формата. Аутор је бројних интервјуа са најзначајнијим личностима светске музичке и глумачке сцене. Два пута је саопштавао резултате гласања шведског жирија на Евровизији, написао је енглеску верзију песме „Молитва" Марији Шерифовић а прошле године је био један од водитеља наше Беовизије. Режирао је документарни филм о шведском трубачком оркестру у Гучи и Сурдулици и објавио два кувара са балканским рецептима за шведско и светско тржиште.

Душица Ивановић, је књижевница и лектор за српски језик која је двадесет седам година провела у дијаспори од тога двадесетчетири године у Торонту, у Канади. Недавно се вратила у Србију и настанила у Панчеву. Док је живела у Торонту, припремила је своју осму књигу „Љубав је Плава шкољка у којој станује небо" у којој је поред својих радова за децу, приредила и песме својих колега реномираних песника и књигу објавила у Србији, са жељом да сав новац од продаје прикупљен у Канади и Србији, поклони Удружењу „Плава шкољка" из Београда, које окупља децу са инвалидитетом, за изградњу њихове куће у Бањи Ковиљачи. Верујући у хуманост наших људи у Србији и дијаспори, Душица у овој емисији говори о овом хуманитарном пројекту као примеру могуће сарадње стваралаца из дијаспоре и Србије.

Уредник и водитељ: Миодраг Јакшић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Бескрајни плави круг Бескрајни плави круг

Аутор:
Милена Божовић Манић

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]