Читај ми!

Декомунизација у Србији

Срђан Цветковић и Немања Девић

Уочи интервенције у Украјини, Владимир Путин је у председничком обраћању подсетио како је модерну Украјину створила Комунистичка партија Русије. „Сада, дакле, желите декомунизацију. То нам одговара. Спремни смо да вам покажемо како изгледа права декомунизација." Ова Путинова игра речи најавила је рат, али и вратила у јавни простор појам декомунизације.

Декомунизација се појавила деведесетих година прошлог века, после пада Источног блока, као процес ослобађања посткомунистичких друштава од комунистичког наслеђа, утицаја и последица. Циљ је био свеобухватна демократизација и раскид са политичком, економском и културном прошлошћу. То је подразумевало низ поступака, процеса и пракси.

Код нас је, стицајем околности, читав процес ишао спорије, а за први, симболичан чин декомунизације може се узети Ђинђићево скидање петокраке са куполе Скупштине Београда 1997. године. Декомунизација у Србији, осим што је закаснила, показала је и низ других слабости. О томе за Речено и прећутано говоре историчари др Слободан Цветковић и др Немања Девић.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар