Читај ми!

Изазови актуелне руске политичке мисли

Владимир Kршљанин и Никола Танасић

Он промовише Русију као земљу побожности, традиционалних вредности и ауторитарног вођства. Уз то велики је противник неолибералних, вредности. Ово је у западним медијима данас уобичајени портрет Александра Дугина, шездесетогодишњег руског филозофа, чија је ћерка недавно у Москви страдала у експлозији аутомобила.

Дугин се доживљава и као личност веома блиска руском државном врху и као креатор доминантних политичких идеја Kремља. Ова поједностављена визија, без обзира на проблем њене валидности, поставља питање политичког идентитета савремене Русије, њеног модела, вредности као и њиховог порекла.

Све велике политичке идеје појавиле су се у Русији још у деветнаестом веку, од конзервативизма до либерализма, социјализма, анархизма. Истовремено развијена је и дихотомија словенофила и еврпејаца. После драматичног и турбулентног двадесетог века и пада комунизма Русија је кренула у потрагу за новим вредностима и новом националном идејом. Докле се у томе стигло, у ком правцу се креће и каква је данас „руска политичка мисао" за Речено и прећутано говоре политиколог и дипломата Владимир Kршљанин и Никола Танасић, политички филозоф.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 07. дец 2022, 13:17) - anonymous [нерегистровани]

Гледајмо мозгом, а не очима

Чак је и лењинистички бољшевизам био творевина капиталистичке Европе.
Маркс и Енгелс су препоручивали комунистичку револуцију у индустријски најразвијенијим капиталистичким државама, а то значи у Европи и САД.
Да би целу ствар скренули у сасвим супротном правцу, капиталистички финансијски магнати су подстакли и вероватно на тајне начине помагали револуцију у Русији која је била једна од индустријски нај-неразвијенијих држава.
То је био први пресудни корак у демонтажи Русије и уништавању Словена.
Други ударац задао је Горбачов, пион и слугован Евро-Атлантског империјализма.
А сада се види да је трећи ударац, разбијање Руске Федерације и окупација Русије - и те како био детаљно организован деценијама уназад.

(среда, 07. дец 2022, 08:30) - бн [нерегистровани]

добро је

Колико је запад "велик и јак" доказао је убиством ћерке једног руског филозофа.Ми их познајемо по Јасеновцу,Маркалама,Рачку,....Зато се и распадају.Невоља је што и нас вуку за собом.