Читај ми!

Ремек-дело из болесничке постеље

Велики мађарски композитор Бела Барток написао је једно од својих најпопуларнијих дела пред крај живота, болујући од леукемије.

То је Концерт за оркестар који ће у данашњем Аутограму представити Горица Пилиповић.

Бежећи од фашистичког режима Миклоша Хортија, Барток је последњих пет година свог живота ‒ од 1940 ‒ провео у САД. Биле су то тешке године, обележене финансијским и здравственим проблемима. Да би помогли Бартоку, 1943. године двојица његових пријатеља наговарају великог диригента Сергеја Кусевицког да га обиђе и поручи му нову композицију. Тако је и било. То је Бартоку улило нову енергију - он ствара Концерт за оркестар за само два месеца, а Кусевицки га премијерно изводи 1944. Петоставачно дело, у основи симфонија, написано је за велики оркестар тројног састава са повећаним бројем гудача и две харфе. Имајући на уму барокни, компетитивни облик кончерта гроса, Барток пред музичаре ставља најтеже захтеве и третира их као солисте. Партитура је пуна виртуозних деоница појединих инструмената и читавих оркестарских група, као и њихових дијалога, те полифоније тембра.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Аутограм Аутограм

Аутор:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]