Читај ми!

Први клавирски трио аутора црквене музике

Руски композитор Александар Гречањинов је код нас углавном познат по црквеној музици.

 

Али, он је компоновао дела свих жанрова и у првом Аутограму ове недеље уредница Горица Пилиповић представиће његов први клавирски трио.
 
Камерна музика Гречањинова је нарочито запостављена, а компоновао је, између осталог, четири гудачка квартета, два сонате за кларинет, по једну за виолину и виолончело, те два клавирска трија.
Гречањинов је рођен у Москви 1864. године у релативно скромној породици, али пошто је певао у црквеном хору, његов таленат је брзо откривен и подржаван, те је он почео да узима и часове клавира. Толико је напредовао да се убрзо уписао и на Конзерваторијум код Николаја Кашкина, пријатеља Чајковског, а даљи развој га је одвео на студије композиције у класи Аренског и Тањејева. После извесног неспоразума са Аренским, Гречањинов прелази у Санкт Петербург, где је до 1893. године похађао часове код Николаја Римског-Корсакова. Први клавирски трио настаје 1906, а посвећен је ауторовом професору Сергеју Тањејеву.
 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Аутограм Аутограм

Аутор:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]