Iz arhive Radio Beograda – Marina Horak

Interpretacije Marine Horak, čuvene slovenačke pijanistkinje i muzičkog pedagoga.

Marina Horak je slovenačka pijanistkinja poljsko-makedonskog porekla. Već kao mlada umetnica je, prema mišljenju Nađe Bulanž „izražavala svoju umetnost sa neverovatnom uverljivošću".

Posle diplome koju je sa 19 godina stekla u klasi svoje majke prof. Hilde Horak, na Akademiji za muziku u Ljubljani, usavršavala se u Minhenu i u Parizu, gde je i provela veći deo svog života. Studije čembala i brojne majstorske radionice dodatno su obogatile njen razvoj, a u Londonu je upoznala Petera Fojhtvangera, sa kojim je radila intenzivno i postala njegov asistent, što je njenoj umetničkoj i pedagoškoj delatnosti dalo potpuno novi smer. Kao pedagog radila je širom sveta. Otkad se 2001. godine vratila u Sloveniju, angažovana je kao profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, gde se ostvario njen pedagoški san: kreirala je predmet Dimenzije izvođenja, u kojem specifičnim pristupom vodi studente ka boljem i prisnijem razumevanju muzičkog izražaja.

Godine 2008. pijanistkinja Marina Horak je primila nagradu za izuzetan umetnički uspeh, koju dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Slovenije, a 2013. joj je Senat Muzičke akademije Univerziteta u Ljubljani dodelio „Počasno priznanje za uspešan i predan umetnički i pedagoški rad".

Urednica emisije Marija Vuković

broj komentara 0 pošalji komentar