Džez

Snimci nastupa bendova Flat Earth Society i Lisbon Underground Music Ensemble, održanih 26. aprila ove godine na festivalu Jazzahead u Bremenu.

Flat Earth Society je belgijski big bend koji predvodi multiinstrumentalista i kompozitor Peter Fermerh. Ovaj ansambl je formiran pre više od dvadeset godina i baštini različite savremene tendencije u muzici big-bendova, odnosno žanrovske krosovere sa uporištem u njujorškoj „dauntaun" sceni. Sa istorijske tačke gledišta, najviše se naslanjaju na izraz Čarlsa Mingasa, ali su snažno naklonjeni različitim džez-rok tradicijama, od Frenka Zape do modernog alternativnog zvuka. Fermerhova konstanta u kompozicijama i aranžmanima je vedar, humorističan i ironičan pristup big-bendovskim i džezerskim konvencijama, pri čemu uspeva da zadrži konceptualnu ozbiljnost u realizaciji svojih

Portugalski big-bend Lisbon Underground Music Ensemble, predvodi pijanista, kompozitor i dirigent Marko Baroso, a čine ga muzičari koji pripadaju scenama džeza i klasične muzike u ovoj zemlji. Poput belgijskog sastava Flat Earth Society i ovaj ansambl teži kombinovanju različitih žanrova, s nešto većim otklonom od tradicije. Baroso teži aranžmanima u srednjem i brzom tempu, duvačkim deonicama u višim registrima i uopšte uzev glasnom, ekstatičnom izrazu. U skladu sa modernijim tendencijama na portugalskoj sceni, ansambl koketira i sa elementima fri-džeza, ali prevashodno iz pozicije ritmički jasno strukturiranog neo-džez-roka.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

broj komentara 0 pošalji komentar