Predavanja

Katarina Lončarević: Knjiga koja je promenila živote

U emisiji PREDAVANjA, u sredu, 25. decembra, možete slušati izlaganje Katarine Lončarević pod nazivom „Knjiga koja je promenila živote”. Snimak je sa Međunarodne radionica koja je povodom sedamdeset godina od izlaženja kultne knjige Simon de Bovoar „Drugi pol” nedavno održana u Francuskom kulturnom centru.

Knjiga Drugi pol Simon de Bovoar napisana je 1949. godine kao književno i filozofsko delo. Autorka je pre svega nastojala da ponudi odgovor na pitanje: šta je žena? De Bovoar, naime, traži da se vratimo ovom izvornom pitanju, pre nego što se uopšte možemo upustiti u formulisanje zahteva i insistiranje na pravima i dužnostima građanki. To primarno pitanje je onotološko, šta jeste žena, a odgovori na njega, kojima su ispunjene stranice i stranice ove nezaobilazne feminističke knjige dolaze iz biologije, psihologije, sociologije, književnosti, istorije, pedagogije, razmatranja rada, braka, trudnoće i materinstva...

Drugi pol je preveden na više od čertdeset jezika a ideje koje su iznete u ovom delu uticale su na formiranje drugog talasa feminizma. Prevod na srpsko-hrvatski jezik pojavljuje se kod nas 1982. godine. Organizatori skupa (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Francuski institut u Srbiji i Centar za napredne studije Sveučilišta u Rijeci), nastojali su da sagledaju Drugi pol imajući u vidu vreme u kojem nastaje, kao i to kako se percipira danas, sedamdeset godina kasnije.

Urednica Olivera Nušić.broj komentara 0 pošalji komentar