Čitaj mi!

Svetske muzičke pozornice

Dela Feliksa Mendelsona (uvertira Hebridi – Fingalova pećina i Drugi klavirski koncert u de molu, opus 40) i Antonjina Dvoržaka (Sedma simfonija u de molu, opus 70).

Reprodukovaćemo snimak koncerta održanog 30. januara ove godine u Velikoj dvorani bečkog Muzikferajna. Prvobitno je trebalo da na ovom koncertu nastupe Bečki filharmoničari, međutim, došlo je do izmene u programu, pa su veče ispunile interpretacije Bečkog simfonijskog orkestra pod upravom Enrikea Macole. Solistkinja na koncertu bila je pijanistkinja Jasminka Stančul.

Rođena u Subotici 1965. godine, Jasminka Stančul je nakon osvajanja specijalne nagrade na Betovenovom međunarodnom pijanističkom takmičenju u Beču 1989, započela plodnu svetsku karijeru, kao solista i u okviru kamernih ansambala. Kritičari kao izuzetne izdvajaju njene nastupe sa Bramsovim trijom iz Beča, čiji je stalni član, kao i sa Bečkim gudačkim kvartetom. Česta je gošća i brojnih međunarodnih muzičkih festivala. Od 2013. godine Jasminka Stančul radi kao profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, a članica je i žirija na brojnim međunarodnim pijanističkim takmičenjima.

Urednica: Irina Maksimović Šašić