Sublimne frekvencije

U večerašnjoj emisiji predstavićemo album Little Oblivions Džulijen Bejker, koji je pre nekoliko dana objavila izdavačka kuća Matador Rekords.

Ova mlada umetnica iz Memfisa do sada je objavila dva kritički hvaljena indi-folk izdanja, 2015. i 2018. godine, a ostvarila je i niz uspešnih saradnji sa umetnicama kao što su Fibi Bridžers i Lusi Dejkus. Njenu dosadašnju zvučnu estetiku obeležili su svedeni instrumentarijum i aranžmani zasnovani na zvuku električne gitare i klavira, koji prate njen nežan, ali istovremeno izražajan i prodoran vokal. Sa najnovijim izdanjem, Džulijen Bejker pravi umetnički i zvučni pomak, te sada svedeni aranžmani dobijaju puni bendovski indi-rok prizvuk, dodajući instrumentarijumu bubnjeve, bas gitaru, sintisajzere, bendžo i mandolinu, koje je sve za potrebe albuma odsvirala sama Bejkerova. 

Ova umetnica nikada nije izbegavala da u pesama iznosi najintimnije, ogoljene detalje iz svog života – o zavisnosti, religiji, lošim vezama, mentalnim problemima i seksualnoj opredeljnosti – ali uvek oblikujući narativ u smeru verovanja u bolje sutra, ostavljajući prošlost iza sebe i delujući spremna da krene napred. Na albumu Little Oblivions, Bejkerova pravi otklon od optimističnog impulsa prethodnih izdanja i daje još dublji uvid u svoje psihološko stanje, vraćajući se na pogrešne korake koje je napravila i frustracije sa kojima zbog toga živi.

Autorka emisije Jelena Damjanović