Čitaj mi!

Studio 6 na bis – Mandala

Podsetićemo se nastupa Sudešne Batačarje i Rastka Obradovića, održanog 9. marta 2020. godine.

Mandala je muzički projekat oslobođen žanrovskih odrednica, proizašao iz producentske radionice Multikultivatora. Rastko Obradović i Sudešna Batačarja na intimnom putovanju kreću put otkrivanja i portretisanja sopstvenih pasija, strahova, iskustava i shvatanja. Svojevrsna mapa ovog para autora, budi instinkte i priziva emocije. „Ulaskom u mandalu, krećući se ka njenom nukleusu, a vođeni kosmičkim procesima, oni transformišu univerzum iz haosa u radost muziciranja".

Sudešna Batačarja (Sudeshna Bhattacharya), sarod
Sudešna na svom instrumentu izvodi, predstavlja i čuva bogatu tradiciju indijske muzike. Sarod svira od osme godine života. U indijskoj kulturi uobičajeno je da se ovaj instrument nasleđuje od oca na sina. Postoje samo tri žene na svetu koje sviraju sarod, a Sudešna je jedna od njih. Godine 2001. osvojila je nagradu za najboljeg indijskog muzičara. Godinu dana kasnije proglašena je najboljim izvođačem u Indiji. Uspešno nastupa po svetu, još od 1999. godine, izvodeći klasičnu indijsku muziku, kao i žanr takozvane, muzičke fuzije. Sudešna živi u Norveškoj i predaje na norveškoj Muzičkoj akademiji u Oslu.

Rastko Obradović, saksofon
Nova pojava na evropskoj džez sceni, ovaj mladi umetnik je izražajni izvođač i nadareni kompozitor. Diplomirao je na norveškoj Muzičkoj akademiji u Oslu. Uspeo je za kratko vreme da nađe svoj, autentičan zvuk i muzički jezik, prvenstveno deleći scenu sa umetnicima iz celog sveta. Proglašen je najboljim mladim umetnikom 2019. godine u Srbiji.

Koncert je ostvaren u saradnji sa udruženjem Multikultivator a uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar